– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova demantiralo je u četvrtak srbijanske medije koji su objavili da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom, priopćivši da se radi o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

“Riječ je o čistoj propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti”, doznaje se u MVEP-u.

Srbijanska televizija RTS i drugi mediji izvijestili su u četvrtak da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Europske unije koja nije dala zeleno svjetlo da se poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava – otvori u lipnju, objavio je RTS podsjetivši na sastanak u Bruxellesu početkom svibnja.

Predsjedajuća EU Nizozemska je pokušala potaknuti konsenzus zemalja članica podižući pitanje hrvatske blokade na višu razinu, ali je predstavnik Hrvatske ponovio da Zagreb nije suglasan s otvaranjem poglavlja 23 inzistirajući na tri sporne točke – regionalnu jurisdikciju srpskog suda za ratne zločine, suradnju s Haškim tribunalom, te zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.