Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo je u utorak novu prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu. U njemu se ponovno traži da, Slovenije ukloni protupravno postavljenu žilet-žicu s državnog područja Republike Hrvatske i da se omogući slobodan prelazak granice na svim mjestima određenim sukladno Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji, priopćili su iz MVEP-a.

Uz ponovljeni zahtjev, od Slovenije je zatraženo i što hitnije uklanjanje dijelova žilet-žice s područja kojim prolazi rijeka Kupa, gdje su, uslijed porasta vodostaja, dijelovi žilet-žice nekontrolirano povučeni u riječni tok Kupe, postavši time iznimno opasnima za život i sigurnost ljudi i životinja.

MVEP ističe kako su ‘već prve jake ovogodišnje kiše pokazale su kako bujične planinske rijeke poput Kupe svojom silinom u korito mogu povući postavljenu žilet-žicu, te je razvidno kako će žilet-žica u nadolazećem razdoblju uzrokovati niz problema, osobito imajući u vidu da je zima tek počela te je vrlo upitno u kakvom će stanju žilet-ograda dočekati proljeće’.

Također, napominju i kako se, uslijed zimskih uvjeta, smanjio broj migranata koji se organizirano provoze iz Hrvatske u Sloveniju te dalje prema njihovim željenim destinacijama.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u noti je sa žaljenjem podsjetilo da je slovenska žilet-žica, umjesto sredstva pomoću kojeg bi se slovenska država i njezino stanovništvo trebali zaštititi od nekontroliranog prelaženja granice i migrantske krize, kako to slovenski dužnosnici navode, bila i ostala prijetnja za život i sigurnost stanovnika Slovenije, Hrvatske i svih onih koji se u tom području zateknu te ugroza za životinje kojima je taj prostor prirodno stanište”, poručili su iz MVEP-a.

Komentiraj