Apsolutno je netočna i potpuna je dezinformacija koju je prenijelo više medija o navodnom sastanku hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača i američkog podtajnika za politička pitanja Thomasa Shannona, objavilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Neki hrvatski mediji prenijeli su da je američki državni tajnik John Kerry otkazao za srijedu planirani sastanak s ministrom Kovačem koji je u Washington putovao kako bi se sastao s američkim kolegom nagađajući da je to američka reakcija na navodnu obnovu ustaške simbolike i stanje medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj. Kovač se umjesto s Kerryjem navodno sastao sa Shannonom.

“Informacija objavljena danas u više medija o sastanku ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača i podtajnika za politička pitanja Thomasa Shannona apsolutno je netočna i potpuna dezinformacija”, piše MVEP u priopćenju.

Nešto ranije u četvrtak MVEP i američko veleposlanstvo u Zagrebu zasebnim su priopćenjima objavili da je sastanak Kerryja i Kovača odgođen jedino zbog problema s usklađivanjem termina, a odnosi SAD-a i Hrvatske su i dalje prijateljski i čvrsti.

U priopćenjima se kaže kako dvije strane rade na ugovaranju novog termina za ovaj bilateralni susret.

“Sastanak između ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača i državnog tajnika Johna Kerryja je odgođen zbog neodgodivih obveza obiju strana”, piše MVEP, a američko veleposlanstvo kaže da je “jedini razlog odgode sastanka… u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina”.

“Odnosi između Sjedinjenih Država i Hrvatske i dalje su čvrsti”, stoji u priopćenju američkog veleposlanstva dok MVEP slično kaže da su odnosi dviju zemalja “prijateljski i vrlo tijesni”.

Komentiraj