Na atraktivnoj lokaciji, u samom središtu Zagreba, Hrvatski nogometni savez (HNS) u ponedjeljak je otvorio Informativno-multimedijski centar “Budi ponosan”, svojevrstan muzej hrvatskog nogometa u kojem se posjetitelji mogu upoznati s njegovom bogatom poviješću.

Muzej je zamišljen tako da posjetitelji imaju dojam kao da obilaze stadion. Tako su u prostoru “svlačionice” predstavljeni trofeji koje su hrvatski klubovi osvajali tijekom povijesti, od naslova prvaka Kraljevine Jugoslavije, naslova prvaka i pobjednika Kupa SFRJ, te naslova prvaka i pobjednika Kupa Hrvatske. U tom dijelu predstavljeni su i dresovi hrvatske nogometne reprezentacije kroz povijest, od kojih je najzanimljiviji dres iz 1907. godine s utakmice Hrvatska – Slavia Prag. Poseban odjeljak posvećen je dresovima reprezentacije s velikih natjecanja na kojima je Hrvatska sudjelovala od samostalnosti, a koji dolaze iz privatne kolekcije poznatog novinara i publicista Andrije Kačića-Karlina.

  • Centar “Budi ponosan” u Petrinjskoj ulici na samom uglu s Trgom bana Jelačića otvorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

     

     

Nakon prolaska kroz “tunel” dolazi se u glavni dio “teren” na kojemu se na nekoliko ekrana izmjenjuju kratke biografije najboljih hrvatskih nogometaša kroz povijest.

Posjetitelji se na nekoliko ekrana mogu podsjetiti i detalja s najvažnijih utakmica hrvatske reprezentacije, kako onih koje su završavale velikim pobjedama, tako i onih nakon kojih su “vatreni” napuštali teren pognutih glava.

Na odjeljku “tribine” postavljene su fotografije hrvatskih navijača u prepoznatljivih dresovima kako bodre reprezentaciju uz poruke sadašnjih i bivših igrača koje pozivaju na sportsko navijanje, a obilazak centra završava odjeljkom u kojem su izložene neke od knjiga koje se bave poviješću hrvatskog nogometa.

Centar “Budi ponosan” u Petrinjskoj ulici na samom uglu s Trgom bana Jelačića otvorili suzagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

“Zahvalio bih se svima koji su dali doprinos u izgradnji ovog multimedijskog centra i želio bih da što više hrvatskih građana i turista, stranaca koji posjećuju grad Zagreb dođu ovdje i upoznaju se s poviješću hrvatskog nogometa. Hvala gradonačelniku Bandiću na ideji i na podršci u izgradnji ovog centra, jer hrvatski nogomet nije samo onih 90 minuta kada se igra. Hrvatski nogomet su i navijači i ljudi koji rade oko njega. Putovao sam svijetom i vidio puno lijepih projekata i nadam se da će svi posjetitelji uživati u našem muzeju. Jer, najvažnije je da čuvamo svoju povijest, jer nogomet će se igrati i nakon nas. Vjerujem da će ovaj muzej biti pravi spektakl u turističkoj ponudi grada Zagreba”, izjavio je predsjednik HNS-a.

“Mi smo imali viziju ovoga centra i danas ju želimo podijeliti s vama. Naš klub je Hrvatska, imamo mi svaki svoj pojedinačni klub, ali zajednički su naši ‘vatreni’, naša hrvatska nogometna reprezentacija. Kada ste u konkurenciji 209 zemalja svijeta 14., onda to zavređuje veliki pljesak. Mi smo mala zemlja, ali zemlja ponosnih ljudi, a upravo takvi su i naši nogometaši”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik prilikom otvaranja.

Ulaz u Informativno-multimedijski centar bit će omogućen bez naknade svim posjetiteljima, a bit će otvoren u danima od utorka do subote od 10 do 20 sati. Cijeli centar prilagođen je i posjetiteljima iz drugih zemalja jer je sav sadržaj dostupan i na engleskom jeziku.

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.