Koordinatori Salzburškog foruma sastali su se u petak u Zagrebu, a na skupu će predstaviti zajedničku izjavu ministara vezanu uz suradnju na području migracija, upravljanje granicama i borbi protiv terorizma, koja će biti usvojena na Ministarskoj konferenciji u Dubrovniku 14. lipnja ove godine, izvijestio je MUP.

Sastanak se održava u sklopu hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Salzburškim forumom, a na skupu sudjeluju predstavnici Poljske, Rumunjske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke, Bugarske i Makedonije.

“Predstavnici Salzburškog foruma će ovom prilikom razgovarati o postignućima koja su ostvarena u okviru zajedničkog koncepta, a to su savezništvo u aktualnim izazovima u području migracija i 18-mjesečni radni program Trojnog predsjedništva Republike Bugarske, Hrvatske i Češke”, ističu u MUP-u.

Salzburški forum čini devet članica EU-a iz srednje i jugoistočne Europe. Hrvatska je u radu foruma sudjelovala od 2006. u statusu promatrača dok je punopravnom članicom postala u svibnju 2012.

Države članice predsjedanje forumom preuzimaju na šest mjeseci. Predsjedavanje Salzburškim forumom Hrvatska je preuzela 1. siječnja ove godine od Bugarske i 30. lipnja prepustit će ga idućoj članici, Češkoj.

Tijekom predsjedanja Hrvatska je usmjerena na tri glavna prioriteta – jačanje suradnje između država članica u području migracija i azila, kontrolu i nadzor državne granice i suzbijanje krijumčarenja i trgovine ljudima.

Komentiraj

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.