Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo je na zahtjev Francuske da je jedan od osumnjičenih terorista 8. listopada prošao registraciju u Opatovcu, a u izjavi za Hinu ističe kako je sigurnosnim provjerama potvrđeno da ta osoba nije bila u operativnim evidencijama niti je za njom bila raspisana međunarodna potraga.

“Na traženje Francuske obavili smo provjere i utvrdili da je osoba iz njihovog upita prošla 8. listopada registraciju u prihvatnom centru u Opatovcu. Sigurnosnim provjerama je potvrđeno da se osoba nije nalazila u operativnim evidencijama niti je imala međunarodnu potragu”, istaknula je u nedjelju u izjavi za Hinu Helena Biočić iz Službe za odnose s javnošću MUP-a RH, dodavši da su Francuskoj promptno odgovorili.

“Da je ta osoba bila u bilo kakvim evidencijama evidentirana i određena kao sumnjiva, potencijalno opasna osoba, bila bi privedena prije u zemljama kroz koje je prošla prije Hrvatske, dakle, i u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, a i u onim zemljama nakon izlaska iz Republike Hrvatske, dakle, u Mađarskoj i Austriji. Da je ta osoba imala neku međunarodnu potragu, naravno da bi je izdvojili i postupali sukladno protokolu. Poanta je da je osoba u Hrvatskoj prošla registraciju i da je nastavila svoje putovanje dalje prema zemljama Schengena, dakle otišla je iz prihvatnog centra u Opatovca, u Mađarsku”, istaknula je Biočić.

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u nedjelju da je jedan od osumnjičenih terorista za masakr u Parizu registriran početkom listopada na graničnom prijelazu Preševo, pri ulasku iz Makedonije, te da je zatražio azil. Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za kojeg se interesiraju francuske sigurnosne službe, registriran je na graničnom prijelazu Preševo 7. listopada, gdje je formalno zatražio azil, priopćio je MUP Srbije.

“Provjerama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju s podacima osobe koja je 3. listopada identificirana u Grčkoj. Za tom osobom nije bila raspisana Interpolova tjeralica”, navodi se u priopćenju MUP-a Srbije.

Beogradski Blic objavio je u subotu navečer na svojoj internetskoj stranici da je “jedan od terorista koji je sijao smrt u Parizu prešao cijelu balkansku migrantsku rutu sa sirijskom putovnicom na ime Ahmed Almuhamed”. Najavljujući tekst u svojem nedjeljnom izdanju, Blic je objavio i preslik sirijske putovnice na ime Ahmeda Almuhameda.

Grčki dužnosnici su u subotu objavili da je riječ o putovnici čovjeka koji je ušao na teritorij Grčke 3. listopada.

Komentiraj