Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu službeno priopćenje o oduzimanju dviju ploča koje su trebale biti javno istaknute u Otočcu kao spomen obilježje Juri Francetiću, a ličko-senjska policija je izvijestila da je skup u Otočcu ipak održan, no da nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su tijekom poslijedpodnevnih sati u petak, 30. lipnja na području Otočca zaustavili osobni automobil u kojem su se nalazila trojica hrvatskih državljana u dobi od 40, 74 i 87 godina.

U osobnom automobilu pronađene su dvije ploče koje su, prema najavama, trebale biti javno istaknute kao spomen obilježje Juri Francetiću, te su ih policijski službenici oduzeli od 87-godišnjaka.

Policijski službenici, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja elemenata kaznenog djela opisanog u članku 325. Kaznenog zakona u svezi čl. 34., odnosno pokušaja javnog poticanje na nasilje i mržnju.

O dovršetku kriminalističkog istraživanja pravovremeno ćemo obavijestiti javnost, stoji u priopćenju MUP-a.

Glasnogovrnica PU ličko senjske Maja Brozičević izjavilaje za Hinu da je u subotu neprijavljeni javni skup ipak održan. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, no policija je bila i kod kuće na koju su organizatori namjeravali postaviti ploču i kod Spomenika hrvatskim braniteljima u centru Otočca, rekla je Brozičević i dodala da slijedi analiza svih činjenica toga događanja.

Postavljanje ploče ustaškom časniku Juri Francetiću (1912-1942), osnivaču Crne legije te osnivaču i zapovjednika stajaćih djelatnih zdrugova Ustaške vojnice (Hrvatski leksikon, 1996.)  organizirala je udruga iz Bazela Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) u povodu 105. obljetnice Francetićeva rođenja. Ploča je trebala biti postavljena u petak navečer i otkrivena u subotu.

Komentiraj