U povodu prosvjeda azilanata nezadovoljnih tretmanom u bivšem zagrebačkom hotelu Porin, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćilo je u utorak kako razumije nezadovoljstvo dijela ljudi smještenih u prihvatilištu u Zagrebu, no ističe da njihovi navodi o manjkavostima opskrbe u prihvatilištu nisu utemeljeni.

U prihvatilištu trenutno boravi 300 azilanata, a njihovi prigovori odnose se na neadekvatnu prehranu, nedostupnost medicinske skrbi i obrazovanja za djecu, prenisku novčanu naknadu.

Iz MUP-a odgovaraju kako se u prihvatilištu tražiteljima osiguravaju materijalni uvjeti prihvata koji uključuju smještaj, hranu, odjeću, naknadu troškova javnog prijevoza i novčana pomoć te da je sustav azila u Hrvatskoj u potpunosti usklađen s europskim direktivama.

“Obitelji koje su smještene u prihvatilištu u Zagrebu uglavnom su zatražile međunarodnu zaštitu tijekom ožujka. Svoj će se djeci, nakon što njihovi roditelji podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu, osigurati uključivanje u obrazovni sustav Republike Hrvatske ovisno o njihovoj dobi, dosadašnjem obrazovanju i znanju jezika. Napominjemo da određeni broj osoba izbjegava podnošenje zahtjeva ili odustaje od traženja zaštite u Hrvatskoj”, navode u MUP-u.

U Hrvatskoj postoje dva prihvatilišta za smještaj tražitelja međunarodne zaštite, od kojih je jedan objekt u Kutini, kapaciteta smještaja za 100 osoba, a drugi u Zagrebu (bivši hotel Porin) kapaciteta smještaja za 600 osoba.

Ugovorom između Ministarstva zdravlja s domovima zdravlja Kutina i Zagreb-Centar te s Neuropsihijatrijskom bolnicom “dr. Ivan Barbot” u Popovači regulirano je pružanje zdravstvene skrbi, a po potrebi azilante se upućuju i na daljnje specijalističke preglede u odgovarajuće zdravstvene ustanove, kažu u MUP-u.

Također, u prihvatilištu se provode tečajevi hrvatskog jezika za sve uzraste, a posebno za djecu školske dobi radi pripreme za školu.

Komentiraj

FOTO:Luka Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.