Osnivač jedog od najozloglašenijih meksičkih kartela La Familia Michoacana, Carlos Rosales Mendoza ubijen je u zapadnom Meksiku, prenose američki mediji. Njegovo je tijelo pronađeno kraj jedne autoceste, zajedno sa još tri druga tijela. Svi su ubijeni vatrenim oružjem.

52-godišnji Rosales Mendoza bio je jedan od osnivača La Familia Michoacana, kartela nadaleko poznatom po nasilnom ponašanju, a čiji su članovi tvrdili da brane obiteljske i vjerske vrijednosti.

Bio je na popisu najtraženijih osoba američke DEA (Drug Enforcement Agency).

Tijela su pronađena na parkiralištu kraj napatnih kućica u zapadnoj meksičkoj državi Morelia. Forenzičari ističu kako su četvorica muškaraca mučeni i ubijeni negdje drugdje, a tijela su im potom ostavljena na parkiralištu. Još uvijek nije jasno tko stoji iza ovih ubojstava.

Vjeruje se kako je Rosales Mendoza započeo s krijumčarenjem droge još u 1980-im godinama, a vrlo je brzo došao na čelo kartela sklapajući sporazume s članovima ostalih kartela. Svoju je ‘organizaciju’ osnovao 2000. godine, a za sebe su tvrdili da štite siromašne i brane tradicionalne obiteljske vrijednosti. 2004. godine uhićen je zbog organiziranja bijega iz zatvora, a iza rešetaka je proveo sljedećih 10 godina.

Sigurnosne službe vjerovale su kako Rosales Mendosa pokušava iz pepela podići svoje carstvo, nakon što je 2014. izašao iz zatvora.

Komentiraj

FOTO:Screenshot/DEA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.