Predsjednica zagrebačke Gradske organizacije HNS-a Anka Mrak-Taritaš ocijenila je u srijedu da započeta izgradnja metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu, nakon intervencija na Britanskom trgu ovoga ljeta, predstavlja još jedno izravno zadiranje u javni prostor građana grada Zagreba.

“Potpuno neplanski i bez ikakvih suvislih kriterija Cvjetni trg se pretvara u jednu veliku ugostiteljsku terasu. Nakon što godinama svjedočimo šatorizaciji Zagreba koja uništava urbani i vizualni identitet grada, smatram nedopustivim nastavak iste prakse, a dokaz tome je i činjenica da građani sve više javno iskazuju svoje nezadovoljstvo takvom politikom. Cvjetni trg je dnevni boravak Zagrepčana, stoga svi imamo osjećaj da nam netko nasilno uređuje naš prostor”, navodi u priopćenju Mrak Taritaš.

Ukoliko intervenira u javne prostore, odgovorna i transparentna gradska vlast mora se pobrinuti da takve intervencije idu u korist javnog prostora i njegova poboljšanja, a ne za privatni interes, te takva vlast unaprijed informira građane o planiranim intervencijama, otvara komunikaciju i javnu raspravu i ne započinje radove bez ikakve obavijesti, preko noći i na prepad, istaknula je.

“Nažalost bojim se da nam slijedi nova faza šatorizacije Zagreba i drugih vrsta zadiranja u javni prostor do lokalnih izbora. Nasreću samo do lokalnih izbora”, zaključila je Mrak Taritaš.

I stranka Za grad oštro se protivi politici sadašnje gradske uprave koja, kako navodi, “već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora”.

Pritom podsjećaju na članak 22. Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, koji određuje da najmanja širina prolaza, koju treba osigurati između postavljene otvorene terase te horizontalne ili vertikalne zapreke, iznosi 180 cm. “Međutim, na jučerašnjem okupljanju građani su utvrdili da udaljenost između klupe uz ogradu crkve i buduće terase iznosi 130 cm, dok je na jednom dijelu za prolaz ostavljeno samo 108 centimetara”.

I Udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile su od odgovornih institucija u Gradu Zagrebu da uklone čeličnu konstrukciju podignutu na Cvjetnom trgu unutar koje bi trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra, te ocijenile da je gradonačelnik Milan Bandić ponovno izigrao građane i zanemario javni interes.

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.