Počasna nagrada za 50 godina službe u filmskoj industriji dodijeljena je u ponedjeljak navečer u sklopu motovunskog filmskog festivala hrvatskom redatelju Rajku Grliću dok je još jedna počasna nagrada- Maverick uručena sinoć poljskom redatelju, scenaristu, dramatičaru i glumcu Jerzyju Skolimowskom, priopćeno je iz Motovun film festivala.

Nagradu “50 godina” ove je godine primio Rajko Grlić, jedan od očeva Motovun Film Festivala, umjetnički direktor u mirovini te jedan od najistaknutijih domaćih redatelja. Upravo je Rajko Grlić izmislio nagradu za pedesetogodišnju predanost filmskoj umjetnosti, a danas je prikazan film “Čaruga”, njegovo spektakularno ostvarenje iz 1991. godine.

Ističući filmske autore koji su se izborili za svoj osobeni put i pokazali da su ispred svog vremena i svojim pristupom pokretnim slikama odskočili od većine, Motovun Film Festival dodijelio je počasnu nagradu Maverick Jerzyju Skolimowskom.

Filmski redatelj, scenarist, dramatičar, glumac, slikar i pjesnik dobitnik je brojnih prestižnih nagrada od kojih treba izdvojiti Zlatnog medvjeda u Berlinu (Polazak, 1967.), nagradu žirija u Cannesu (Moonlighting, 1982.) te dva puta posebnu nagradu žirija na Venecijanskom festivalu. U čast velikom redatelju prikazana je njegova horor drama iz 1978. godine “Krik”.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.