Predsjednik sabora Božo Petrov uputio je zastupnicima Prijedlog odluke o raspuštanju sabora koji je stigao od strane MOST-ovih zastupnika.

“Na temelju članka 33. stavka 1. podstavka 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora u prilogu upućujem Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, koji su predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavili zastupnici Hrvatskoga sabora, aktom od 3. svibnja 2017. godine”, stoji u prijedlogu kojeg je na Twitteru objavio SDP-ov Bojan Glavašević.

“Vlada Republike Hrvatske nema povjerenje većine zastupnika Hrvatskog sabora koju je izgubila izlaskom zastupnika MOsta nezavisnih lista iz vladajuće većine.

“Razrješenjem ministara unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša i energije i uprave stekli su se uvjeti da Vlada Republike Hrvatske, odnosno predsjendik Vlade, Hrvatskom saboru uputi prijedloge za iskazivanje povjerenja novim ministrima za četiri ključna ministarstva. Do danas to nije učinjeno isključivo iz razloga ne postojanja većine zastupnika u Hrvatskom saboru koji bi izglasali povjerenje novim ministrima. Umjesto prijedloga za iskazivanje povjerenja novim ministrima predsjednik Vlade je odredio četiri državna tajnika da upravljaju ministarstvima. Za svoj rad ti državni tajnici ne odgovaraju Hrvatskom saboru niti imaju demokratski politički legitimitet. Takva Vlada nema legitimitet vladati bez podrške saborske većine, tim više što je potpuno neizvjesno kada će i hoće li je uopće imati.

Smatramo da se hrvatskim građanima, koji su jedini izvorni nositelji vlasti u Republici Hrvatskoj, treba prepustiti da na prijevremenim izborima odluče o novom sazivu Hrvatskog sabora iz kojeg će biti formirana i nova Vlada koja će imati povjerenje većine zastupnika Hrvatskog sabora”, stoji u objašnjenju zahtjeva MOST-a.

Komentiraj