Most nezavisnih lista održao je u nedjelju konferenciju za novinare u Vrgorcu i Vukovaru o problemu fiktivnih birača u Hrvatskoj, na kojima je istaknuto da je u Vrgorcu smenjen broj fiktivnih birača koji su glasovali za HDZ, ali to nije učinjeno u Vukovaru, gdje fiktivni birači dolaze autobusima iz Srbije i glasuju za SDP.

Na trgu branitelju u Vrgorcu Most su predstavili Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić, koji je rekao da je 2011. godine u 100 hrvatskih gradova bilo više birača nego stanovnika.
Ministar Bauk je sanirao nešto, kaže Kovačić, i sada imamo situaciju da je u 60 gradova još uvijek više birača nego stanovnika.

U Vrgorcu je smanjio fiktivne birače sa 1.200  na 700, gdje su fiktivni uglavnom dolazili iz Bosne i Hercegovine i glasali za HDZ, ali ministar Bauk  to nije učinio u Vukovaru gdje birači dolaze autobusima iz Srbije i glasaju za SDP, naglasio je.

Trenutno u Hrvatskoj ima 350.000 viška birača, a to je oko 10 posto biračkog tijela – kazao je Kovačić, ustvrdivši da to odgovara velikim strankama SDP-u i HDZ-u.
Božo Petrov je također izrazio svoje nezadovoljstvo glede fiktivnih birača, ocijenivši  da se time male stranke i liste stavljaju u podređeni položaj spram dviju velikih stranaka.

Pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da pomogne kako bi se riješio ovaj problem i pridonjelo kvaliteti izbornog procesa u Hrvatskoj.
Na novinarsko pitanje kako komentira podatak da je Petrov po najnovijoj anketi Agencije Promocija plus CRO Demoskop peti po popularnosti među političarima,  a Most postao treći po popularnosti iza HDZ-a i SDP-a, Petrov je rekao: “Nije bitno tko je popularan, bitno je tko je spreman na promjene”.

Komentiraj

FOTO:faH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.