Jasna Matulić iz MOST-a, komentirala je danas na N1 televiziji prve poteze buduće vlade.

“U svakom slučaju ne bih krenula od rezova.Nismo u briljantnoj situaciji, no možemo poticati produktivnost. Bit će redukcija, ali ne bih to nazvala rezovima, nego jedan drugi sistem. Mi imamo podvojene sisteme, imamo razdvojene sisteme, koji funkcioniraju samostalno, gdje se ne razmjenjuju informacije, i zbog tih duplih sustava ima i dosta rezervi”, rekla je Matulić.

Za mandatara Tihomira Oreškovića kaže kako je jasno iskomunicirao da za početak želi reformu javne uprave i zdravstva, poticanje ulaganja u RH i nizinske pruge.

“On zaista dolazi iz korporativnog biznisa, međutim ima i širinu, živio je i radio u svijetu, kreće s reformom zdravstva i to govori da je socijalno osjetljiv, a sve ostalo je sustav. Sve su to sustavi koje treba urediti, svaki sustav je nekako raspušten i ne daje rezultate. Mislim da će se uspješno nositi s tim. Ima organizacijske karakteristike kojima može pristupiti organizaciji”, kaže Matulić.

O najavama primjene kanadskog modela zdravstva u Hrvatskoj istaknula je kako se to neće dogoditi.

“Neće se to dogoditi, niti se ne može dogoditi, to sada nije ni moguće. Naš prijedlog reforme zdravstva ne ide za tim, nego upravo da svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu. Spominjanje kanadskog sistema se ne može jednostavno preslikati na Hrvatsku, manja smo zemlja i drugačijeg standarda. Upravo razrađujemo reformu, ali građane mogu umiriti da nikako ne idemo u privatizaciju”, rekla je Matulić.

Istaknula je kako MOST neće dozvoliti smanjenje broja županija te da oni s pravomoćnim optužnicama neće biti u vladi. Na temu zabrane pobačaja, rekla je kako je to “velika tema”.

“To je ozbiljna tema za izgovoriti “da” ili “ne”, mislim da treba sve učiniti na prevenciji, jer je pobačaj veliki problem, nije samo “može” ili “ne može”. Žena s tim živi cijeli život, i mislim da treba učiniti sve na edukaciji mladih, a onda je tema pobačaja posebna”, rekla je Matulić.

Komentiraj