Most nezavisnih lista priopćio je u četvrtak da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 27. veljače podnio prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba u kojem predlaže uvođenje zastupnika nacionalnih manjina u Gradsku skupštinu, što u Mostu ocjenjuju “mutnom rabotom” kojom Bandić pokušava zadržati većinu u Skupštini.

“Smatramo kako je riječ o ishitrenom potezu koji nije motiviran brigom za manjine u gradu Zagrebu već se radi o mutnoj raboti sa ciljem da Bandić na silu pokuša zadržati većinu u Skupštini. Čini se kako niti stihijska obećavanja nemogućeg te iracionalna opraštanja grijeha ne daju rezultate, pa se pristupa novim manipulacijama”, ističe Most.

Iz odredbe članka 104. stavka Zakona o lokalnim izborima proizlazi da pravo na zastupljenost imaju i pripadnici onih nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima je ta nacionalna manjina zastupljena u postotku manjem od 5 posto. Međutim, kaže Most, znakovito je da Bandić podnosi zahtjev za dopunom upravo tik pred lokalne izbore na kojima mu je ozbiljno poljuljana gradonačelnička pozicija, a posebno pozicija njegove stranke u skupštini.

“Riječ je o nepoštenom političkom potezu kojim očajnički nastoji osigurati prevlast. Tome u prilog ide i činjenica da se predlaže stupanje na snagu te odluke prvi dan od dana objave kako bi se odnosila na predstojeće redovite lokalne izbore, odnosno prije stupanja na snagu odluke Vlade o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave”, navodi se u priopćenju.

Tim prijedlogom Bandić izravno poručuje da mu pripadnici nacionalnih manjina isključivo trebaju pomoći u ostvarenju političkih pretenzija.

“Smatram da se Grad Zagreb kao metropola mora ponositi svojom raznolikošću, pa i uključivanjem nacionalnih manjina, ali ne na ovaj način. Ovaj potez ne ide na ruku ni manjinama, jer njihov glas mora značiti puno više od prazne podrške katastrofalnom upravljanju Zagrebom. Nedopustivo je da gradonačelnik ovako manipulira nacionalnim manjinama i građanima”, poručuje Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev.

Komentiraj