Presuda koju je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju negdašnjem čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću je politički motivirana, ustvrdio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

“Davno smo rekli da je djelatnost Haškog suda politički motivirana. Nažalost, svi slučajevi koji su se tamo razmatrali odnosili su se samo na jednu stranu (sukoba u bivšoj Jugoslaviji), tamo se nisu razmatrali zločini koje su počinili kosovski čelnici i vojnici”, rekao je Gatilov u izjavi za agenciju Interfax.

Upitan je li presuda Karadžiću politički motivirana, Gatilov je odgovorio potvrdno.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Karadžić će se žaliti na presudu, najavio je njegov odvjetnik.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.