Vojni mimohod u sklopu proslave 20. obljetnice “Oluje” 4. kolovoza davanje je počasti pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi hrvatskih Oružanih snaga i namijenjen je hrvatskim građanima, stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan deplasirano je, ističe se u priopćenju iz Ministarstva obrane.

Pozivi prema pozvanim zemljama išli su putem zajedničkog pisma predsjednice Republike kao vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednika Vlade RH. Važno je naglasiti da je središnja namjera mimohoda prije svega davanje počasti pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi naših Oružanih snaga. Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja je prvenstveno naš praznik i mimohod je namijenjen prije svega hrvatskim građanima, navodi se u priopćenju upućenom medijima u ponedjeljak.

 

  • Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano jer u prvom planu tijekom mimohoda trebaju biti prije svega naše Oružane snage RH.

 

 

Sudjelovanje saveznika i partnera je samo jedan od elemenata mimohoda i svaka pozvana država će sama odlučiti i definirati na koji će način i u kojem obliku sudjelovati na mimohodu, sukladno svojim nacionalnim odlukama i običajima, što je uobičajena praksa za ovakve događaje.

Kada dobijemo odgovore od svih pozvanih zemalja, komunicirat ćemo u kojem će obliku i hoće li biti zastupljene u mimohodu. Neke države su potvrdile svoje sudjelovanje (između ostalog, podsjećamo i na prošlotjednu izjavu američkog veleposlanstva u Zagrebu gdje je potvrđeno sudjelovanje američke strane s dva visoko rangirana generala američke vojske), neke su najavile da neće sudjelovati, a od nekih još očekujemo odgovor.

Hrvatska ne može komentirati razloge ili špekulirati zbog čega neke države nisu u mogućnosti sudjelovati. Hrvatska ostaje pri namjeri da dostojanstveno proslavi Dan pobjede i svi pozvani su više nego dobrodošli.

Suprotno nepotrebnim špekulacijama medija i izjava određenih osoba iz trećih država da su pozvane sve zemlje članice NATO-a, ističemo da je poziv upućen manjem broju država (manje od polovini NATO članica) s kojima Hrvatska ima značajnu obrambenu suradnju na bilateralnoj razini i u okviru multilateralne suradnje, navodi se u priopćenju Samostalne služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.