Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u ponedjeljak da će vojni helikopteri nastaviti pomagati unesrećenim građanima i turistima i nakon 9. siječnja, kada je završio pilot-projekt Helikopterske hitne medicinske skrbi (HHMS), koji Ministarstvo zdravlja više ne može financirati.

“Nema razloga za zabrinutost jer posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima, kao što su to radile u zadnjih dvadesetak godina”, istaknuo je zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO bojnik Ante Siniša Kozina.

Cijelo vrijeme imali smo posadu spremnu za polijetanje u najkraćem mogućem roku, a zadnjih mjeseci to smo radili najčešće noću. No, bilo je intervencija i danju, kada civilni helikopteri nisu mogli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku. Spremni smo na polijetanje danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima, prenosi MORH riječi Kozine.

Hitni medicinski letovi vojnim helikopterima kontinuirano se provode od 1993. godine, a helikopterske posade HRZ i PZO-a u stalnom su 24-satnom dežurstvu u 91. i 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, te će nastaviti obavljati hitni medicinski prijevoz sukladno zahtjevima koje uputi Državna uprava za zaštitu i spašavanje, navodi se u priopćenju MORH-a.

Piloti Eskadrile transportnih helikoptera bili su tijekom proteklog vikenda, od 8. do 10. siječnja, angažirani u akcijama hitnog zbrinjavanja troje pacijenata do Kliničkog bolničkog centra Split. Tako je helikopterom Mi-8 MTV u petak u večernjim satima hitnim letom s otoka Korčule prevezena pacijentica, dok su u subotu i nedjelju zbrinuti pacijenti s otoka Hvara i iz Orebića na poluotoku Pelješcu.

Tijekom prošle godine helikopterske posade HRZ i PZO-a imale su ukupno 464 medicinske intervencije, kojima su prevezli 510 pacijenata i više od 1000 osoba iz pratećeg osoblja (liječnički timovi, obitelji stradalih, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, itd.) te ostvarili preko 520 sati leta, objavio je MORH.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.