Sukladno Planu obuke razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske za 2015. godinu u listopadu će se provesti obuka ključnoga osoblja i vojno stručnih specijalnosti pričuvnika 4. pješačke pukovnije u Puli, čime će se zaokružiti planirani ciklus obuke razvrstane pričuve za ovu godinu, priopćilo je u nedjelju Ministarstva obrane (MORH) ističući da pozivi za pričuvu nisu u nikakvoj vezi s izbjegličkom krizom.

IDS je u nedjelju zatražio da Ministarstvo obrane hitno objasni zašto su ovih dana na adrese građana Istre počeli stizati pozivi za vojnu pričuvu uz tvrdnju kako se ljude prisiljava da ostave svoje poslove i odazovu se pozivu bez ikakvog obrazloženja.

MORH navodi kako je riječ o planskoj aktivnosti sukladnoj Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga RH, odnosno dugoročnom projektu ustrojavanja pričuve prema kojem bi se tijekom idućih 10 godina u pričuvnim postrojbama ustrojilo do 20.000 razvrstanih pričuvnika te da ona nije u nikakvoj vezi s izbjegličkom krizom.

  • Ističe kako ovaj put nije planirano pozivanje i smotriranje cijele postrojbe, nego samo ključnoga zapovijednog osoblja i osoblja s kritičnim vojno-stručnim specijalnostima.

“Obuka se provodi u cilju stjecanje znanja vođenja i procesa vojnog donošenja odluka, novih sposobnosti za ključno osoblje (zapovjedni kadar), kao i uvježbavanje specijalističkih vojnih vještina za kritične vojno-stručne specijalnosti razvrstanih pričuvnika”, napominje MORH i dodaje kako je riječ o obuci koja je nastavak sustavne obuke razvrstane pričuve u 2015. godini.

Do sada je, podsjeća, provedena obuka 1. pješačke bojne 2. pješačke pukovnije Osijek u vojarni “Dračice” u Đakovu, obuka zapovjedništva 2. pješačke bojne Zagreb u vojarni „Marko Živković“ na Plesu, te 1. pješačke bojne 6. Pješačke pukovnike u „Kuparima“ kod Dubrovnika.

Prije obuke ključnog osoblja, u studenom 2014. provedena su i smotriranja, odnosno postrojavanja pričuvnog sastava u Osijeku, a nakon toga u Dubrovniku, poručio je MORH.

IDS: građani Istre i Hrvatske imaju pravo znati što se događa

Ustvrdivši kako je pozive dobio veliki broj građana Istarske županije, prvenstveno oni koji su tijekom Domovinskog rata obnašali zapovjedne funkcije, poručuje kako građani imaju pravo znati što se događa i zašto ih se poziva u vojsku.

„Budući da od završetka Domovinskog rata MORH nije građane zvao u vojnu pričuvu, građani Istre i Hrvatske imaju pravo znati što se događa i zašto ih se poziva u vojsku. Zbog toga tražimo hitno očitovanje i obrazloženje Ministarstva obrane,“ navodi se u priopćenju i dodaje kako među onima koji su dobili poziv ima i obrtnika i poduzetnika, to jest onih koji zapošljavaju veliki broj ljudi i stvaraju.

„Njih se prisiljava da ostave svoje poslove i odazovu se pozivu bez ikakvog obrazloženja. O tim ljudima ovisi posao, a time i egzistencija njihovih zaposlenika. Oni su motor hrvatskog gospodarstva i ovakvim potezima nanosi se izravna šteta poslovanju njihovih tvrtki, kao i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu,“ zaključio je Giovanni Sponza.

Komentiraj

FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.