U petak, 9. veljače u Središtu za temeljnu Hrvatske kopnene vojske obuku u Požegi počela je obuka 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH i 1. naraštaja ročnika kandidata za vojne specijaliste, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Služenje je započelo prihvatom ročnika i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. U ovom naraštaju prihvaćen je 341 ročnik, od kojih je 47 ročnica. Na obuku ročnika kandidata za vojne specijaliste pristupilo je pet ročnika, među kojima je jedna ročnica.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provest će osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske u Požegi.

Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. Druga faza obuke traje pet tjedana i provodi se u vojarni, na Logističkom vježbalištu „Glavica“ i na strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima. Treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se također u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

Ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva i time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 6. travnja, a ročnika kandidata za vojne specijaliste do 1. ožujka.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2017. godine dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 6988 ročnika, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Komentiraj

PREKOhina
Podijeli objavu
Prethodni članakAOC monitori za puni fokus na igru
Sljedeći članakZOI 2018-Zrnčić Dim: Predivan osjećaj
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.