Gotovo sve od petnaestak pozvanih zemalja odazvalo se svečanom vojnom mimohodu, koji će se u utorak, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Oluje”, održati u Zagrebu, priopćilo je danas Ministarstvo obrane. Zemlje su se odazvale ili VIP gostima, ili dolaskom veleposlanika i vojnih izaslanika, a iznimno je velik, dodaju, i odaziv diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora.

Pozivi za sudjelovanje na svečanom mimohodu upućeni bilateralnim partnerima s kojima MORH ima intezivnu obrambenu suradnju – manje od polovice NATO članica i vrlo malom broju država koje nisu članice NATO-a, navode. Prema običaju, pozvane države same definiraju kako će sudjelovati u mimohodu, u skladu sa svojom tradicijom i nacionalnim odlukama.

 

  • “Za neke države znali smo unaprijed da zbog povijesnih razloga neće sudjelovati na mimohodu sa svojim pripadnicima (vojskom). Neke uobičajeno dolaze na mimohode samo na razini VIP delegacija ili izaslanika. Ukratko, svaka država ima svoju praksu sudjelovanja”, kažu u MORH-u.

 

Na mimohodu će, dodaju iz MORH-a, sudjelovati 42 izaslanstva/predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika. Od VIP gostiju izdvajaju dva visoka generala iz SAD-a, Poljska šalje zamjenika načelnika Glavnog stožera i jednog generala, iz BiH dolaze ministrica obrane i načelnik Glavnog stožera, iz Litve zamjenik ministra obrane, Albaniju će na mimohodu zastupati načelnik Glavnog stožera, a Makedoniju general i visoki dužnosnik Ministarstva obrane.

Komentiraj