– Pod geslom “Merkel mora otići” u glavnome gradu Njemačke, Berlinu, u subotu je prosvjedovala krajnja desnice protiv vlade kancelarke Angele Merkel, a istodobno su održani sudionicima višestruko brojniji protuprosvjedi pod sloganom “Berlin bez nacista”.

“Pošlo nam je za rukom odaslati jasan signal protiv netolerancije i pokušaja izolacije koji je primljen i izvan našeg grada”, poručio je gradonačelnik Berlina Michael Mueller (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u subotu.

On je zahvalo sudionicima prosvjeda “Berlin bez nacista” što su ga zajednički organizirale stranke lijevog spektra, sindikati i Protestantska crkva Njemačke kojih se na različitim povorkama okupilo oko 5000.

“Sudionici ovih prosvjeda pokazali su kakav je njihov grad: otvoren, tolerantan, šaren i demokratski”, rekao je Mueller.

Razne desno-populističke grupacije organizirale su prosvjed pod sloganom “Merkel mora otići” koji je ponajprije bio usmjeren protiv politike njemačke vlade i kancelarke Angele Merkel naspram izbjeglica.

Na skupu se umjesto najavljenih 5000 sudionika okupilo njih tek oko 1800. Pored mnogobrojnih Nijemaca bilo je i sudionika koji su nosili ruske, norveške i češke zastave te transparente uperene protiv političara i medija.

Policija je zadovoljna konceptom razdvajanja desničarske i nekoliko ljevičarskih povorka čime su spriječeni izravni sukobi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.