Više od 100 osoba poginulo je, a deseci su morali napustiti svoje domove zbog poplava u Indiji pogođenoj monsunskim kišama koje su odnijele stotine ljudskih života u Aziji, a milijuni su evakuirani, prenose u ponedjeljak agencije.

Indijske vlasti objavile su da je zadnjih tjedana više od 120 osoba poginulo zbog obilnih kiša koje su odnijele 116 života u Pakistanu, a u Mianmaru spasilačke službe u ponedjeljak pokušavaju stići do područja odsječenih od svijeta.

Obilne kiše izazvane ciklonom Komen koji je pogodio istočnu obalu Indije poplavile su dijelove indijskih država Zapadni Bengal, Odishe i Manipur, piše agencija Reuters.

Dodaje da je zbog tih najtežih poplava u zadnje četiri godine svoje domove moralo napustiti oko 200.000 ljudi.

U Indiji monsunske kiše padaju od lipnja do rujna i važne su za poljoprivredu, no često znaju pogoditi milijune ljudi, uništavajući žetvu, domove, onečišćuju vodu zbog čega se šire bolesti.

U Indiji i Pakistanu poplave i klizanje tla događaju se svake godine u monsunskom razdoblju.

Ujedinjeni narodi izrazili su posebnu zabrinutost stanjem u Mianmaru gdje je dosad poginulo 46 osoba, a više od 200.000 je ugroženo.

 

  • Zbog obilnih monsunskih kiša naglo je porastao vodostaj rijeka, a u odronima je uništeno tisuće kuća, obradivih površina, mostova i cesta. Razmjeri katastrofe u velikoj i siromašnoj zemlji kakva je Mianmar, gdje je infrastruktura u vrlo lošem stanju, neće biti poznati još nekoliko dana, upozorio je UN.

 

Kiše su pogodile i Rakhin, područje u kojem živi oko 140.000 raseljenih, uglavnom muslimana Rohingya nastanjenih u izbjegličkim logorima. No iz tog područja gotovo da i nema informacija.

U svibnju 2007. ciklon Nargis je poharao mianmarsku deltu Irrawaddy i ubio 140.000 osoba.

S klizištima se spasilačke ekipe bore i u Vijetnamu gdje su poginule 23 osobe, među njima dvije obitelji stradale od toksičnog blata oko poplavljenih rudnika ugljena.

Komentiraj

FOTO:EPA/FAROOQ KHAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.