Moldovska proeuropska vlada u ponedjeljak je protjerala petero ruskih diplomata što je predsjednik Igor Dodon, kojeg podržava Moskva, nazvao “sklandaloznim” potezom usmjerenim na potkopavanje odnosa Moldove i Rusije.

Moldovom su upravljale proeuropske vlade no izbor Dodona krajem 2016. ukazao je na gubitak povjerenja u moldovske čelnike i sve snažniji utjecaj Rusije u bivšim sovjetskim državama.

Moldovska vlada nije navela razloge protjerivanja, a ruski veleposlanik u Moldovi Farit Muhamečin potvrdio je protjerivanje no nije naveo pojedinosti.

“Ova je vlada poduzela skandalozan korak spram našeg strateškog partnera Rusije”, rekao je Dodon u objavi na Facebooku.

“To su najvjerojatnije napravili po nalogu sa Zapada, možda i preko oceana, oni koji su zabrinuti zato što je konačno uspostavljen konstruktivan i učinkovit dijalog između predsjedništva i Kremlja”, rekao je.

Kao i u slučaju Ukrajine i Gruzije, potezi Kišinjeva u stvaranju tješnjih veza s EU-om nailazili su na otpor Moskve.

Ranije ove godine moldovski dužnosnici optužili su ruske sigurnosne službe da nastoje omesti istragu o operaciji pranja novca vođenoj od Rusije tako što su vršile pritisak na moldovske dužnosnike kada bi putovali u ili preko Rusije.

Komentiraj

FOTO:EPA/YURI KOCHETKOV / POOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.