Premda se u zadnjem kolu engleskog prvenstva mnogo toga mora poklopiti, moglo bi se dogoditi da na kraju Liverpool i West Ham imaju potpuno identičan učinak pa bi za plasman u Europsku ligu igrali majstoricu na neutralnom terenu.

Ukoliko momčad Slavena Bilića u nedjelju izgubio kod Stoke Cityja 0-1, a Liverpool pobijedi na gostovanju WBA 2-1, ‘Čekičari’ i ‘Redsi’ će imati identičan učinak. Svaki po 62 boda i identičnu razliku pogodaka 64-50. U cijeloj priči je važno i da Southampton u zadnjem kolu ne pobijedi na svom travnjaku Crystal Palace jer bi ‘Sveci’ s tri boda preskočili i West Ham i Liverpool. Uz sve ovo i Liverpool mora izgubiti u finalu Europske lige od Seville jer će pobjednik ovog susreta osigurati plasman u Ligu prvaka iduće sezone.

Ukoliko se sve poklopi Bilićeva i Kloppova momčad će zauzeti šesto mjesto s identičnim učinkom. Prema pravilima Premiershipa prvi kriterij pri određivanju pozicije na ljestvici su bodovi, zatim razlika pogodaka, a potom broj postignutih golova. Ukoliko su sva tri kriterija ista igra se ‘play-off’ susret na neutralnom terenu.

Na ‘otoku’ svi navijaju za ovaj scenarij jer bi se sjajna sezona tako produžila za još jednu utakmicu. Već su izračunali kako bi ’39. kolo’ klubovima donijelo po pet milijuna funta.

Slična situacija dogodila se i 2013. kada su korak do ‘majstorice’ bili Chelsea i Arsenal, međutim nakon su ‘Bluesi’ završili sezonu s dva boda više od ‘Topnika’.

Komentiraj

FOTO:Mike Hewitt/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.