SSSH i i njegova podružnica Sindikat EKN-a zatražili su isplatu zaostalih plaća radnicima Imunološkog zavoda i ne dobije li tijekom idućeg tjedna Sindikat EKN-a informaciju kada će i na koji način biti isplaćena barem jedna plaća i kako će se riješiti isplata preostalih plaća, razmotrit će sve oblike industrijskih akcija uključujući i štrajk.

SSSH će svim svojim sindikatima sa više od 130.000 članova predložiti održavanje štrajka solidarnosti, rekao je, rekao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručivši kako će predstojeće vruće ljeto bez obzira na godišnje odmore “dodatno zagrijati”.

  • Radnici Imunološkog zavoda rade i imaju proizvod koji mogu unovčiti, ali to prije svega mora učiniti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Sindikat EKN-a u okviru SSSH traži od Uprave Imunološkog zavoda, Ministarstva gospodarstva koji ju je postavio i Vlade kao većinskog vlasnika da žurno svim zakonitim načinima osiguraju novac za isplatu triju zaostalih plaća radnicima Zavoda, odnosno da se idući tjedan isplati minimalno jedna zaostala plaća. Igre se mogu nastaviti dalje, odlukom Vlade za raspisivanjem novog kruga natječaja za privatizaciju Imunološkog zavoda sve dok se ne steknu uvjeti za otvaranje stečaja, a što nikako ne želimo, ali u međuvremenu radnici moraju primati plaće, istaknuo je Novosel.

Radnici Imunološkog zavoda rade i imaju proizvod koji mogu unovčiti, ali to prije svega mora učiniti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), naglasio je Novosel. Napomenuo je kako postoji zakonska mogućnost da HZZO Zavodu dade pozajmicu za isplatu plaća, a ako to ne želi onda to mora javno reći. Premijer Milanović je rekao kako rade na rješenju problema Imunološkog zavoda, ali više nemamo vremena čekati, poručio je Novosel dodavši kako više ne mogu slušati obećanja koja se ne realiziraju. Tražimo ostavku direktora, ne isplate li se plaće, ali samo to nas ne zadovoljava, naglasio je Novosel.

Osvrnuo se na nedavnu izjavu ministra zdravlja Siniše Varge na sjednici GSV-a koji je rekao da je ponosni vlasnik Imunološkog zavoda, ali koji ne isplaćuje plaće, ocijenivši je licemjernom. Smatramo da Imunološki zavod ne mora ići u privatizaciju, jer smo sigurni da se njegov profitabilan rad može nastaviti u okviru HZZO-a uz pretpostavku da se osiguraju potrebne dozvole za rad.

Upitan što misli kome se pogoduje u slučaju Imunološkog zavoda, Novosel je odgovorio kako doista ne zna.

Sindikalna povjerenica Sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec pozdravila je Vladinu odluku o odbacivanju ponude Visie Croatice, ali ne i raspisivanje novog natječaja, jer ponovno slijedi iscrpljujući postupak davanja pisma namjere, neobvezujuće i obvezujuće ponude, otvaranja “data rooma”, vrijeme prolazi, a radnici su bez plaća i na izmaku snaga. Apelirala je da se pronađe novac za isplatu barem jedne zaostale plaće radnicima Imunološkog zavoda idući tjedan, odnosno najmanje dvije do kraja srpnja.

Upitana o kojem se iznosu radi za neisplaćene tri plaće Jagarinec je kazala kako je za jednu plaću potrebno osigurati oko 1,5 milijuna kuna s time da su za dvije već plaćeni doprinosi pa je to i nešto manje.

Na upit o potrebnim dozvolama za rad, Jagarinec je rekla da je HALMED proveo očevid i da se čeka njihov nalaz, no vjeruje da će biti pozitivan. Učinili smo što smo mogli da bismo zadovoljili tražene uvjete, ali za više od toga potrebno je izgraditi novu tvornicu, rekla je Jagarinec. Napomenula je kako se u dvije godine, koliko je Zavod bez dozvole, na uvoz lijekova, krvnih derivata i cjepiva koje je mogao sam proizvesti, HZZO potrošio iznos više nego dovoljan za njezinu izgradnju.

Komentiraj

FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.