Stranka premijera Narendre Modija u subotu je odnijela uvjerljivu izbornu pobjedu u ključnoj indijskoj državi čime su ojačali izgledi za Modijev drugi mandat na čelu vlade, javlja Reuters.

Pobjeda u državi Uttar Pradeash približila je Modija novom premijerskom položaju u trećoj ekonomiji po snazi u Aziji, nakon što je u prosincu donio vrlo rizičnu odluku o povlačenju iz optjecaja novčanica u apoenima od 500 i 1000 rupija kako bi se suzbili korupcija, financiranje naoružanih pobunjenika i pranje novca.

Indijsko izborno povjerenstvo je priopćilo da je Modijeva stranka Bharatyja Janata (BJP) osvojila 312 od 403 mjesta u parlamentu Uttar Pradesha, što je najuvjerljivija pobjeda neke stranke u toj državi od 1977.

“Svim srcem zahvaljujem glasačima u Uttar Pradeshu. Ovo je povijesna pobjeda za BJP, pobjeda za razvoj i dobro upravljanje”, poručio je Modi preko Twittera svojim pratiteljima kojih ima oko 28 milijuna.

Ulagači se nadaju da će ova pobjeda potaknuti Modija da hrabrije prione reformama, uključujući i uvođenje nacionalnog poreza na prihod od prodaju, u cilju jačanja gospodarskog rasta.

Opći izbori u Indiji zakazani su za 2019.

Komentiraj