Prvi japanski serijski automobil, Mitsubishi Model-A, proizveden je davne 1917. godine, još u vrijeme trajanja I. svjetskog rata. Bio je to pionirski pokušaj u japanskoj autoindustriji, nakon kojeg je Mitsubishi postao poznat po inovacijama u tehnologiji i proizvodnji. Mitsubishi Motors je već od tada postao poznat kao proizvođač naprednih i pouzdanih vozila vrhunskih performansi i visoke kvalitete kreativne tehnologije.

Zanimljiva su zapisana sjećanja tvoraca prvog vozila Model-A. Glavni inženjer, gospodin Nakagawa, spominje mnoštvo pionirskih izazova kod izrade motora, mjenjača i rashladnog sustava vozila, dok se glavni dizajner, gospodin Ushida, više prisjeća luksuzne i prostrane kabine te motora od „čak“ 35 KS. Doduše, maksimalna brzina je iznosila te knešto preko 30 km/h! Kabina je bila izrađena od drveta obrađenog „klavir“ lakom te je bila iznimno teška. Mjenjač nije bio sinhroniziran, pa je svaka promjena brzine izazivala vještu ruku ili je stvarala neopisivu buku.

 

Proizvodnja vozila Model-A zaustavljena je već 1921. godine, kada se Mitsubishi okrenuo avioindustriji. Ipak, treba još spomenuti velike projekte Mitsubishija iz tog doba, kao što je model T1, prvi kamionet za ono vrijeme izvanredne izdržljivosti dokazane na ruti od 1000 km. Tada se radilo o gotovo nezamislivoj udaljenosti za vozilo bez servisa. Prvi dizelski motor s izravnim ubrizgavanjem za motorna vozila predstavljen je već 1931. godine. Posebno je značajna 1936. godina kada je nastao model PX33, prvi japanski automobil s pogonom na sva četiri kotača. PX33 je začetnik i daleki predak današnje linije modela ASX, Outlandera, Pajero i L200.

 

Više o vozilima Mitsubishi Motorsa na: www.mitsubishi-motors.hr

Komentiraj

<
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.