Gorkom komedijom „Učiteljica“ redateljsko-scenarističkog dvojica Jana Hřebejka i Petra Jarchovskog u utorak, 10. listopada, svečano će se otvoriti 24. Tjedan češkog filma koji se tradicionalno i ove jeseni održava u Zagrebu, a od 2. studenog i u Rijeci. „Iako se film ‘Učiteljica’, čija je glavna glumica dobila nagradu na festivalu u Karlovim Varyma, vodi kao komedija, meni tu nema previše smiješnog. Osim upadica tipično češkog humora’’, kazao je češki veleposlanik Vladimír Zavázal koji je sa svojim timom u Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu birao filmove i za ovo izdanje Zagrepčanima omiljenog filmskog festivala. „Radi se o vrlo realističnom, ali i aktualnom filmu koji seže u doba komunizma, kojeg se sam autor filma sjeća, iako je tada bio student. Mnogi danas idealiziraju ideju komunizma, zaboravljajući kako je bilo teško živjeti u tom režimu. I zato je dobro da se i dalje snimaju filmovi kako bi nas podsjetili na ta vremena i osvijestili mladu generaciju o tome kako je stvarno bilo“, uvjeren je češki veleposlanik.

Na ovogodišnjem Tjednu češkog filma bit će predstavljeno šest odabranih filmova iz recentne češke produkcije koja je i dalje jedna od najuspješnijih europskih kinematografija. U odabiru filmova selektori iz češkog Veleposlanstva rukovodili su se nagradama na poznatim festivalima poput onoga u Karlovym Varyma, kao i gledanošću u Češkoj, gdje publika još uvijek voli domaće filmove. Među filmovima je „Anđeo gospodnji 2“, nastavak popularne božićne bajke, kao i ‘’Podnevkinja’’, kombinacija psihološkog trilera i horora nadahnuta češkom legendom o mitskom biću koje odnosi neposlušnu djecu. Među najzanimljivijima je dobitnik ‘’Češkog lava’’, najvažnijeg nacionalnog filmskog priznanja, biografski film ‘’Ja, Olga Hepnarová’’ dokumentarista Tomáša Weinreba i Petra Kazde o posljednjoj ženi koja je smaknuta u Čehoslovačkoj, nakon što je 1973. zbog marginalizacije u društvu kamionom u Pragu usmrtila osmero ljudi. Za najmlađu publiku bit će prikazan animirani film „Neparožderi“ češke ilustratorice Galine Miklinove, nastao u češko-hrvatsko-slovačkoj produkciji koji je s preko 320 tisuća gledatelja postigao rekordnu gledanost u češkim kinima, ali i postao najgledaniji animirani film u povijesti češkog filma. U hrvatskoj verziji glasove glavnim junacima dali su Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak. Festival će zatvoriti urnebesna kriminalistička komedija zabune Jiřija Chlumskog „Dvojnici“ o dvojici naizgled jednakih, ali zapravo potpuno različitih muškarca. „Znam da Hrvati vole češki humor, ali među ovih šest filmova ima i dosta ozbiljnih ostvarenja mlađih čeških autora koji su doživjeli veliki uspjeh, poput biografske drame ‘Ja, Olga Hepnarová’ koja je lani izabrana za otvaranje prestižne Panorame na Berlinaleu“, istaknuo je veleposlanik Zavázal.

Prag je još uvijek važan filmski centar, a češka filmska industrija koju podupire Državni fond za kinematografiju, kao i pojedine bogate mecene, proizvodi između 30 i 40 filmova godišnje. Češka i dalje zarađuje na velikom broju koprodukcija, kao i postprodukcija međunarodnih, ali i hollywoodskih filmova koje se snimaju u filmskim studijima Barrandov u Pragu. Ta tradicija zadržala se još iz prošlog stoljeća, a danas imaju pune ruke posla s digitalizacijom starih filmova. Postoji i posebna institucija, Češki nacionalni filmski arhiv koji je vlasnik prikazivačkih prava svih filmova nastalih do 1991. i bavi se njihovim očuvanjem i digitalizacijom, a sada ih nudi na međunarodno tržište. Dakle, sve ono što je Hrvatska dosad propustila učiniti.

Projekcije najnovijih i najuspješnijih čeških filmova održavat će se kao i uvijek u kinu Europa u Zagrebu, s kojim Veleposlanstvo Republike Češke odlično surađuje. Zagrebačka pivovara počastit će goste na otvorenju poznatim češkim pivom Staropramenom, a češki veleposlanik Zavázal nada se da će sve projekcije na ovogodišnjem Festivalu češkog filma od 10. do 17. listopada biti kao i obično sjajno posjećene.

Komentiraj

PIŠE:Zrinka Vrabec Mojzeš
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.