Val migranata koji je pogodio Austriju mogao bi povećati austrijski gospodarski rast ako ih Beč bude brzo integrirao, ocijenio je u ponedjeljak MMF.

MMF ove godine očekuje između 80.000 i 90.000 tražitelja azila u Austriji, što je otprilike 1 posto austrijskog stanovništva, a sličan broj očekuje i iduće godine.

“Procjenjujemo da bi povećani priljev imigranata od 2015. do 2020. mogao povećati potencijalni rast BDP-a za 0,25 postotnog boda do 2020. i smanjiti neto troškove za mirovine i zdravstvo za sličan iznos”, ističe MMF u priopćenju objavljenom nakon redovitog godišnjeg posjeta toj zemlji.

Šef misije MMF-a u Austriji Nikolaj Georgijev smatra da bi to mogla biti “pomalo konzervativna” procjena. “Postoji i scenarij s višim stopama zaposlenosti koji bi u najboljem slučaju mogao dodati još četvrtinu postotnog boda kroz pet godina”, rekao je.

No, MMF smatra isto tako da bi migracijska kriza mogla biti i značajan izazov za austrijsko gospodarstvo, što bi se već moglo odraziti na proračunu za 2016.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.