Palestinska tinejdžerka, koju je u srijedu rasplakala njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom prijenosa televizijske debate, moći će ostati u Njemačkoj, izjavili su dužnosnici, a prenosi u subotu britanski list Guardian.

U emisiji iz modernog školskog centra u sjevernonjemačkome gradu Rostocku, gdje se Merkel sastala s mladima do 17 godina kako bi razgovarali o politici EU-a prema izbjeglicama, kancelarki se obratila 14-godišnja Palestinka Reem Sahvil i rekla joj da njezinoj obitelji prijeti deportacija iz Njemačke odbiju li joj vlasti azil.

 

  • “Doista je teško vidjeti kako drugi mogu uživati u životu, a vi ne možete uživati s njima”, rekla je Reem na tečnom njemačkom i dodala kako joj je najveća želja studiranje na njemačkom fakultetu.

 

“Politika je katkad okrutna”, odgovorila joj je njemačka kancelarka. “Ti si izuzetno draga osoba, ali znaš da su u palestinskim izbjegličkim logorima u Libanonu tisuće i tisuće (ljudi). Da sad kažemo: ‘Svi možete doći…’ Mi to jednostavno ne možemo”, rekla je kancelarka.

Reem se rasplakala, a Merkel joj je prišla, pogladila je po glavi i rekla: “Ali izvrsno si to izvela”, a na to je voditelj priredbe rekao kako Reem nije htjela “dobro to izvesti”, nego reći kako joj je teško u životu.

“Znam da je teško”, uzvratila je kancelarka. “Zato je i želim utješiti. Ne želimo vas sve dovesti u takvu situaciju. To je teško, a i drugima ste pokazali u kakvoj situaciji se mogu naći, zar ne?”.

Politički komentatori napali su Merkel da je bešćutna, da podcjenjuje druge i da ne suosjeća. Drugi su joj skočili u obranu i rekli da je bolje biti iskren i pragmatičan nego davati lažna obećanja.

Njemački ministar za integraciju Aydan Ozoguz izjavio je u petak da nije osobno upoznat sa situacijom u kojoj je ta mlada djevojka, ali da vidi da ona tečno govori njemački i da očito živi u zemlji već niz godina.

“Upravo zbog toga smo promijenili zakon kako bi dobro integrirani mladi ljudi mogli dobiti novu dozvolu boravaka u skladu s novim integracijskim zakonom koji je stupio na snagu u kolovozu 2014.”, rekao je ministar, a objavio je list Spiegel na svojim internetskim stranicama.

Glasnogovornik gradonačelnika Rostocka rekao je za dnevnik Tagesspiegel da gradske vlasti nemaju namjeru protjerati Reem i njezinu obitelj.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.