Dežurni seizmolog Seizmološkog zavoda, Krešimir Kuk, pričao je o tome zašto dolazi do potresa te mogu li se oni predvidjeti, prenosi NovaTV.

Na pitanje je li bilo još podrhtavanja tla danas, Kuk je kazao: “U Hrvatskoj ih nije bilo danas uopće i teško bi se mogli povezati s ovim potresom čiji je epicentar bio u Sloveniji.”

Zagrepčani su u strahu od potresa, ima li razloga za paniku? Je li Zagreb potencijalno ugrožen?

“Zagreb je potencijalno ugrožen jer se nalazi na seizmički aktivnom području gdje su potresi relativno česti, no ima dijelova zemlje koji su puno više ugroženi. No, moramo biti svjesni da opasnost od potresa u gradu Zagrebu postoji”, rekao je Kuk.

O tome postoje li znaci prema kojima se potres može predvidjeti, seizmolog je kazao: “Ne postoje takva predviđanja, pogotovo ne znanstveno utemeljena. U novije vrijeme istražuju se promjene nekih elektromagnetnih polja koja se mijenjaju prije potresa i ispuštanje nekih plinova čija se koncentracija mjeri. Pitanje je hoće li se ikada moći znanstveno, točno, predvidjeti neki potres. Može se reći gdje se može očekivati i kolike jačine, ali o vremenskoj komponenti ne može se govoriti.”

Zašto je Zagreb jedan od ugroženijih i koja su još područja u Hrvatskoj ugrožena?

“Najugroženiji su šire zagrebačko područje, šire riječko područje te južno Primorje sa širim dubrovačkim područjem. To je geološki i strukturno povezano sa sastavom zemlje ispod njezine površine, dakle s rasjedima, tektonski poremećajima i pomacima koji se dešavaju a mi to ne vidimo,”, odgovorio je Krešimir Kuk za NovuTV.

Savjeti za krizne situacije

Treba poslušati savjete stručnjaka o tome što činiti u kriznim situacijima. Pri ruci bi trebalo imati lijekove, robicu za djecu i po mogućnosti radio na baterije kako bi se mogle slušati vijesti. U zadnje vrijeme se u zagrebačkim školama i vrtićima provodi se edukacija o evakuaciji, a u svim ustanovama su i posteri s razrađenim planom evakuacije, piše Dnevnik.hr.

Komentiraj