Njemački nogometaš Bastian Schweinsteiger planira poduzeti pravne korake protiv kineske tvrtke DiD koja je izradila nacističku lutku koja neodoljivo podsjeća upravo na kapetana njemačke reprezentacije. Tvrtka je proizvela lutku u nacističkoj odori s licem gotovo identičnim Schweinsteigerovom. Čak joj je nadjenula i ime Bastian.

“Mislili smo da svi Nijemci tako izgledaju”, rekao je jedan zaposlenik DiD-a za njemčaki list Bild dodavši kako je puka slučajnost što lutka veličine 30 centimetara nalikuje na njemačkog kapetana i nogometaša Manchester Uniteda. “Ne prodajemo nikakve lutke koje sliče nogometašima. To je potpuna slučajnost”, priča.

 

  • Lutka dolazi sa nekoliko odjevnih kombinacija – može se obući u čeličnu kacigu, bijelu zimsku jaknu i vunene rukavice, te u tipičnu vojnu nacističku odoru. ‘Bastian’ se prodaje za oko 120 američkih dolara.

 

Član Schweinsteigerovog menadžerskog tima potvrdio je za AFP kako će protiv kineske tvrtke pokrenuti pravne korake. “Ovo je jasno kršenje osobnih prava Schweinsteigera. Svi imaju pravo na vlastitu sliku. Kada ga vidite kao vojnika Wehrmachta sa svastikom, to predstavlja klevetu i uvredu”, rekao je jedan od odvjetnika slavnog nogometaša.

Schweinsteiger je prošle godine imenovan kapetanom njemačke nogometne reprezentacije, nakon što je Philipp Lahm otišao u reprezentativnu mirovinu. Sa njemačkom je reprezentacijom prošle godine osvojio Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Komentiraj