Kolumbijska gerila FARC priopćila je u subotu da će isplatiti odštetu žrtvama oružanog sukoba u okviru mirovnog ugovora koji je potpisala s kolumbijskom vladom i o kojemu će se građani u nedjelju očitovati na referendumu.

“Sukladno onome što je utvrđeno konačnim ugovorom, pristupit ćemo materijalnoj odšteti žrtava u okviru mjera cjelovitog obeštećenja”, najavila je u priopćenju marksistička gerila Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC).

U svrhu isplate odštete, FARC će “vladi prijaviti monetarne i nemonetarne resurse kojima je vodio rat”, dodaje se u tekstu.

Ta gerila, najstarija na američkom kontinentu, nastala je 1964. od seljačke pobune i po zadnjim službenim rezultatima ima još 5.765 boraca. Ugovor predviđa razoružanje i demobilizaciju u idućih šest mjeseci te preobrazbu FARC-a u legalan politički pokret.

U zamršenom kolumbijskom oružanom sukobu tijekom desetljeća je sudjelovalo više skupina krajnje ljevice, paravojne milicije krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Komentiraj