Pregovarači filipinske vlade i komunističkih pobunjenika u ponedjeljak su pokrenuli mirovne pregovore u Norveškoj kojima je cilj u roku od godine dana završetak jedne od najdužih ljevičarskih pobuna u Aziji.

Komunistički pobunjenici bore se protiv filipinske vlade od kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća, a procjenjuje se da je u tim sukobima poginulo oko 40 tisuća ljudi.

Obje strane izrazile su optimizam da će pregovori biti uspješni pod vladom predsjednika Rodriga Dutertea koji je naglasio potrebu da se završi taj konflikt.

“Među ljudima se pojavila nova euforija o izgledima ovih mirovnih pregovora”, rekao je predsjednički savjetnik o mirovnom procesu Jesus Dureza na početku razgovora.

Dureza je naglasio kako je Duterte učinio “odvažne korake” kako bi osigurao uspjeh pregovora, uključujući oslobađanje više desetaka političkih zatvorenika i dogovaranje primirja s gerilcima.

Silvestre Bello, glavni pregovarač vlade, rekao je novinarima u Oslu kako je cilj završiti pregovore u roku od jedne godine. “Mi smo u ime vlade odredili period od 9 do 12 mjeseci”, citiraju mediji Bella.
Jose Maria Sison, osnivač pobunjeničke skupine Komunističke partije Filipina, rekao je kako je optimističan oko pregovora jer je Duterte odlučan da provede svoje obećanje o promjeni.

“Po prvi puta u povijesti Filipina pojavio se predsjednik koji je prokazao zlostavljanja oligarhije i glupost robovanja stranim silama, pritom koristeći jezik ulice i metode masovnog pokreta”, smatra Sison.

Mirovni pregovori prekinuti su 2012. nakon što je bivši predsjednik Benigno Aquino odbio zahtjeve pobunjenika da oslobodi političke zatvorenike.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.