Zemlja s kojom je Hrvatska od svoje neovisnosti najviše promijenila odnose jest Francuska i na to trebamo biti ponosni, izjavio je u utorak u Parizu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač nakon razgovora s francuskim kolegom Jean-Marc Ayraultom.

“Razgovorali smo o hrvatsko-francuskoj političkoj suradnji koja je vrlo pozitivna. Zemlja s kojom smo najviše promijenili odnose od uspostave slobodne i demokratske Hrvatske jest Francuska i na to svi trebamo biti ponosni. Dogovorili smo jaču suradnju na području jugoistočne Europe. Francuska može napraviti jako puno doborga i stabilizurajućeg”, rekao je ministar Kovač u izjavi za novinare.

Kovač je najavio da će sljedeći tjedan u Parizu biti hrvatski premijer Tihomir Orešković koji će razgovarati s francuskim kolegom Manuelom Vallsom, a početkom srpnja u Parizu će se održati i sastanak u okviru Berlinskog procesa.

“Veselimo se ovoj konferenciji 4. srpnja u okviru Berlinskog procesa u Parizu. Razgovarali smo  smo o gospodarskoj suradnji, koja je vrlo pozitivna, imamo nekoliko bitnih francuskih investicija u Hrvatskoj,  razgovorali smo o turizmu jer imamo dosta turista iz Francuske te o kulturnoj suradnji koja je na vrlo visokoj razini”, rekao je Kovač.

Na upit postoji li interes većih francuskih tvrtki za dolazak u Hrvatsku, Kovač je rekao da postoji jako puno zanimanja za ulaganja u Hrvatsku, a da će se o tome razgovarati i sljedeći tjedan za posjeta premijera Oreškovića Parizu, koji će osim s premijerom Vallsom razgovorati i s predstavnicima francuskih poslodovaca.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Slavko VUKADIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.