Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač gostovao je jutros u emisiji N1 televizije Novi dan, gdje je prokomentirao susret njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Kovač je istaknuo kako su na sastanku imali tri teme – ‘podršku za izbore koju su dobili, izbjegličku krizu i gospodarsku suradnju nakon HDZ-ove pobjede na izborima’.

“Mi ćemo dobiti povjerenje građana, ali i od Njemačke, imat ćemo partnera s kojim ćemo moći surađivati”, rekao je Kovač dodavši kako se Milanović išao svađati s Njemačkom i susjedima. HDZ-ov međunarodni tajnik poručio je da žele graditi mostove i imati partnere.

Na pitanje zašto Merkel HDZ-u nije dala više javnu podršku, Kovač odgovara: “Gospođa Merkel je javno primila Karamarka i dala mu podrušku u razgovoru, i to je dovoljno”. Vjeruje kako je ova podrška ‘vrlo jasna, simbolična i kvalitetna’.

S Merkel, su kažu, razgovarali i o aktualnoj izbjegličkoj krizi. Kovač kaže kako je Milanović na sve išao ‘dosta politikanski’. “Mi smo od početka rekli da hrvatska policija mora osiguravati zelenu granicu, a ako to ne može neka pomogne hrvatska vojska. I u Austriji se razgovara o podizanju vojske, čujemo to i u Njemačkoj, a Slovenci su zakonski omogućili da vojska pomaže”, poručuje Kovač izrazivši žaljenje što Hrvatska nije imala istu inicijativu kao Slovenija.

 

  • Junckerov plan, koji od zemalja na ‘balkanskoj ruti’ traži da ne prebacuju izbjeglice u drugu zemlju bez dogovora, naziva pozitivnim. Ipak, žali što je Hrvatska ‘nepotrebno ispala crna ovca’. “Ponosni smo na volontere i građane, ali smo se mogli bolje postaviti. Mi smo nažalost na vanjskopolitičkom planu kiksali, ponovno”, ističe Kovač.

 

Nije želio prognozirati koliki broj izbjeglica bi Hrvatska mogla primiti, naglasio je kako je važno da se nastavimo prema njima odnositi civilizirano. “U Turskoj su izbori u nedjelju, nakon čega ćemo biti pametniji. Turska jest jedan od ključeva menadžiranja ove krize”, kaže Kovač.

O predstojećim parlamentarnim izborima Kovač kaže kako se osjeća da je klima za HDZ jako pozitivna. “Očekujemo jednu kvalitetnu pobjedu i apsolutnu većinu u Saboru”, poručuje i naglašava da bi to značilo sastavljanje vlade bez pregovora s drugim partnerima.

O jučerašnjoj izjavi predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića da bi papa Franjo glasao za SDP Kovač kaže da se Milanović već tri godine ponaša politikanski. “Ispada ministrant! Ako mu treba logo HDZ-a za izbore, i to možemo nekako dogovoriti, ali to govori samo da gubi nadu. Ljudi nisu naivni i to mu neće pomoći”, zaključuje Kovač.

Komentiraj