Mehanizmima Jadransko-jonske inicijative može se pomoći državnim ustanovama Bosne i Hercegovine i tamošnjim Hrvatima u jačanju njihove ravnopravnosti u odnosu na Bošnjake i Srbe, rekao je u subotu u Splitu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

“Budući da je u  inicijativu (Jadransko-jonsku) sada uključena i Europska unija i da postoji strategija za Jadransko-jonsku inicijativu, možemo i putem tih mehanizama pomoći jačanju državnih mehanizama u BiH, a time i Hrvatima u BiH kako bi bili ravnopravni s Bošnjacima i Srbima,” rekao je Kovač

Odgovarajući na novinarska pitanja u stanci današnje XIV. Konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Splitu, hrvatski šef diplomacije je rekao da državnim strukturama u BiH, ali posebice Hrvatima u BiH najviše  može pomagati Hrvatska.

Na novinarsko pitanje je li točno da je Haaški sud odbio molbu Hrvatske da bude prijatelj tog suda u postupku šestero Hrvata iz BiH (Prlić i ostali), ministar Kovač je odgovorio “Čekamo odluku žalbenog vijeća.”

“BiH je bila žrtva agresije, a Republika Hrvatska je najviše pomogla u obrani BiH, a i tamošnji Hrvati su na referendumu glasovali u velikoj većini za samostalnost i neovisnost BiH. Znači Hrvati su pomogli opstojnosti BiH. I Republika Hrvatska želi kao prijatelj suda pomoći da se upravo to pokaže da je Hrvatska pomogla Bosni i Hercegovini, da ju je spasila”, dodao je ministar Kovač.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.