Suradnja s Hrvatskom po pitanju izbjegličko-migrantske krize bila je lani na njenom početku vrlo problematična, ali se s dolaskom nove hrvatske vlade znatno popravila, izjavio je u subotu u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski premijer Miro Cerar dodavši da je tome pomogao i njegov nedavni susret s premijerom Tihomirom Oreškovićem u Ljubljani.

“Obojica smo izrazila želju da se ubuduće prihvatimo i rješavanja otvorenih pitanja, da treba naći što više zajedničkih točaka dobre suradnje”, istaknuo je Cerar, dodavši da činjenicu da je  hrvatski premijer kao prvi posjet nekoj susjednoj državi odabrao Sloveniju vidi kao pozitivan početak nove suradnje.

Govoreći o migracijskoj krizi u svjetlu sastanka Vijeća EU-a idućeg tjedna, kad će to biti jedna od glavnih tema, Cerar je kazao da još uvijek vjeruje u mogućnost zajedničkog rješenja u nadzoru vanjske granice EU-a, kako bi se ilegalne migracije spriječile, a Europa primila one izbjeglice koji doista zaslužuju međunarodnu zaštitu.
Smisao slovenske inicijative da se pomogne Makedoniji policijskim snagama i opremom u kontroli njene granice s Grčkom, po Cerarovom riječima, usmjeren je na to da se s jedne strane zapadni Balkan zaštiti od moguće destabilizacije u slučaju masovnog migrantskog vala koji bi izazvao bilateralne napetosti, ali i u tome da se “smanji dotok ilegalnih migranata u Sloveniju i Austriju”.
Ako to uspije, onda će Slovenija moći djelotvornije kontrolirati svoju granicu s Hrvatskom koja je i schengenska granica, a  pojačanu kontrolu neće trebati uvoditi na granici Austrije i Slovenije, kazao je Cerar.

Dodao je kako će Slovenija idućih tjedana osnažiti kontrolu migracija na granici s Hrvatskom čim to na granici sa Slovenijom učini Austrija, koja je najavila da će uvesti dnevne kvote za maksimalno moguć prijem izbjeglica i migranata.
Cerar je dodao da je ideja Hrvatske o uvođenju vlakova kojima bi se migranti iz istočne Slavonije u Sloveniju dovozili u Šentilj za njegovu vladu neprihvatljiva.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.