Slovenska vojska sljedećih će dana pomagati policiji u poslovima s tisućama migranata koji se očekuju iz Hrvatske, rekao je slovenski premijer Miro Cerar na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne. Odluka slovenske vlade došla je dan nakon što je Mađarska zatvorila granicu s hrvatskom, a stotine migranata počelo je dolaziti na slovenske granice, prenose svjetski mediji.

Većini migranata cilj je nastaviti dalje na sjever, prema Austriji i Njemačkoj. Više od 600 tisuća migranata doseglo je Europsku uniju ove godine, a više od tri tisuće ljudi poginulo je pokušavajući prijeći Mediteran. Mnogi od migranata su Sirijci koji bježe pred ratom.

Premijer Slovenije Miro Cerar rekao je kako je vlada odlučila uključiti vojsku kako bi pomogla policiji, a konferenciju je održao nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“To ne znači da je Slovenija u izvanrednom stanju, ali će policija na graničnom području biti pojačana vojskom. Ona može nuditi pomoć u ljudstvu i prijevoznim sredstvima ili sredstvima za promatranje”, kazao je slovenski premijer. “Učinit ćemo sve da se stanje na granici i dalje može kontrolirati”, kazao je Cerar dodavši kako stanje još nije takvo da bi takva pomoć bila potrebna.

Tijekom jutra oko 600 izbjeglica prevezeno je autobusima na dva granična prijelaza u Sloveniji. UN-ova agencija za izbjeglice objavila je kako je izbjeglice registrirala policija, te su prevezeni u prihvatni centar u blizini austrijske granice. “Za sada sve ide glatko. Za razliku od drugih zemalja, Slovenija je imala vremena za pripremu. Nije savršeno, ali stvari se kreću”, rekla je glasnogovornica UNHCR-a Caroline van Buren za AFP.

 

  • Vlak sa 1800 izbjeglica stigao je u Čakovec, u blizini granice sa Slovenijom, a 600 osoba ukract će se na autobuse koji će ih prevesti na dva odvojena granična prijelaza, a ostatak će ostati na vlaku koji će ih prevesti na još dva granična prijelaza.

 

osim što su angažirali vojsku, Slovenija je rasporedila i dodatne policijske snage na svoje granične prijelaze, te zaustavila sav željeznički putnički prijevoz iz Hrvatske. Slovenska ministrica unutranjih poslova Vesna Gjorkos Žnidar ranije je rekla kako će zemlja nastaviti prihvaćati izbjeglice sve dok austrijske i njemačke granice ostanu otvorene.

Agencija Reuters javlja kako je u posljednjih mjesec dana oko tri tisuće migranata prošlo kroz Sloveniju, a zemlja je poručila kako je u stanju primiti po osam tisuća migranata u jednom danu. Od pet do osam tisuća migranata dopušteno je ući u Mađarsku svaki dan, bez registracije. Oni nastavljaju put za Austriju.

Mađarska je zatvorila granicu s Hrvatskom nakon što čelnici Europske unije nisu uspjeli dogovoriti plan za slanje vojske kako bi spriječili ulazak migranata u Grčku. Mađarska je prije mjesec dana zatvorila svoju granicu sa Srbijom, a tada su migranti počeli prolaziti preko hrvatske. Mađarski ministr vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako će se granične kontrole sa Slovenijom privremeno uvesti kako bi zaštitili Mađarsku od ‘masovnog vala neidentificiranih i nekontroliranih migranata’.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako hrvatska svoj koridor sada okreće prema Sloveniji. ‘Plan C’, dodao je Ostojić, nije sporazum sa Slovenijom, već samo hrvatski plan.

Komentiraj