Militanti Al Kaide počeli su se povlačiti iz dva grada na jugu Jemena, objavili su stanovnici, nakon što su u pregovorima s plemenskim čelnicima pristali na mirno povlačenje umjesto suočavanja s ofenzivom jemenskih snaga koje podupiru zaljevske zemlje.

Deseci boraca iz Zinjibara i Jaara, dva najveća grada u južnoj pokrajini Abyan, povukli su se zajedno s naoružanjem iz gradova u okolicu.

Al Kaida na Arapskom poluotoku, koju smatraju jednim od najopasnijih ogranaka te globalne terorističke mreže, iskoristila je rat u Jemenu kako bi zauzela te gradove uzduž 600 kilometara duge obale Arapskog mora.

No, jemenske snage potpomognute koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom potisnule su prošli mjesec militante iz glavne baze u lučkom gradu Mukulli i tako ih ostavili bez dva milijuna dolara dnevnih prihoda od krijumčarenja nafte i lučkih pristojbi.

Saudijska Arabija i arapski saveznici intervenirali su u građanskom ratu u Jemenu 26. ožujka prošle godine na strani jemenske vlade koju su u egzil natjerali Hutiji koje podupire Iran.

Komentiraj