Američki predsjednik Barack Obama primit će Donalda Trumpa u Bijeloj kući u četvrtak i to će biti njihov prvi javni korak prema mirnom prijenosu vlasti nakon iznenađujuće izborne pobjede republikanskog biznismena.

Njih dvojica ranije gotovo da nisu imala nijedan susret oči u oči. Trump je bio na čelu pokreta koji je dovodio u pitanje Obamino američko državljanstvo i obećao je ukidanje Obaminih reformi nakon što preuzme dužnost 20. siječnja.

Obama je u predsjedničkoj kampanji snažano podržavao Trumpovu demokratsku protukandidatkinju, bivšu državnu tajnicu Hillary Clinton, a za Trumpa je rekao da predstavlja opasnost za demokraciju jer je nepredvidljiv i izvan kontrole.

Njih će dvojica ipak pokušati ostaviti prošlost za sobom, barem za kamere, tijekom sastanka u Ovalnom uredu u četvrtak u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Prva dama Michelle Obama sastat će se Trumpovom suprugom Melanijom.

Obama je izjavio u srijedu da će unatoč velikim razlikama u stajalištima s novoizabranim predsjednikom osigurati glatki prijenos vlasti.

“Prije osam godina predsjednik (George W.) Bush i ja imali smo prilično velike razlike, ali tim predsjednika Busha nije mogao biti profesionalniji ili ljubazniji u osiguravanju glatkog prijenosa vlasti”, rekao je Obama. “Zbog toga sam dao upute svom timu da slijede primjer Bushovog tima.”

“Nije tajna da se izabrani predsjednik i ja znatno razlikujemo u stajalištima”, rekao je Obama o Trumpu koji je u prošlosti izražavao sumnje u to da je Obama rođen u Sjedinjenim Državama te da zbog tog nije, prema ustavu, kvalificiran da bude predsjednik.

“Sada svi navijamo za to da on uspije ujediniti i voditi zemlju”, rekao je Obama.

Novoizabrani predsjednik imao je u srijedu sastanke sa svojim osobljem u Trumpovom tornju, koji su bili usredotočeni na prijenos vlasti.

Nakon što preuzme dužnost imat će republikansku većinu u oba doma Kongresa što bi mu moglo pomoći u provođenju plana o ukidanju Obaminih reformi, kao što su zakoni o zdravstvenoj skrbi i borbi protiv klimatskih promjena te nuklearni sporazum s Iranom.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest izjavio je da će Obama brifirati Trumpa o koristima tih politika tijekom njihova sastanka.

Bijela kuća najavila je da ostaje privržena drugim ostvarenjima po kojima će se pamtiti Obamin drugi mandat kao što je nuklearni sporazum s Iranom i borba protiv klimatskih promjena.

Trump je rekao nakon svoje izborne pobjede da će raditi na prevladavanju podjela u zemlji koje su pokrenule kampanje dvoje kandidata.

Trump, koji će sa 70 godina biti najstariji predsjednik u prvom mandatu, pobijedio je nakon gorke i teške kampanje pune podjela, koja je uglavnom bila fokusirana na karaktere kandidata i na to može li im se vjerovati u obnašanju dužnosti u Bijeloj kući.

Hillary Clinton u srijedu je ponudila svom rivalu, budućem predsjedniku Donaldu Trumpu, da zajedno rade za dobrobit svoje države, te je izrazila nadu da će on biti uspješan vođa svih Amerikanaca.

“Donald Trump će biti naš predsjednik. Dugujemo mu otvoren um i šansu da vodi”, rekla je Clinton pred stotinama svojih pristaša.

Komentiraj