Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedjelju na posebni sastanak svih 28 ministara EU-a o trenutnoj izbjegličkoj krizi, u trenutku kada je stigla vijest da je u pokušaju da se dokopa Grčke jedan 17-godišnji migrant slučajno ubijen.

EU je suočen s priljevom migranata bez presedana od Drugog svjetskog rata, a većina ih pristiže iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i Afganistana, poput 17-godišnjeg migranta koji je život izgubio kod grčkog otoka Symi gdje se našao u unakrsnoj paljbi između granične ophodnje i krijumčara ljudima.

 

  • “Žalim zbog gubitka ovog mladog života”, kazao je grčki dužnosnik Christos Zois, zadužen za obalnu stražu.

 

“Svi se slažemo da više ne smijemo gubiti vrijeme. Situacija nalaže hitnu akciju i solidarnost unutar Europe”, izjavio je u Parizu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na sastanku s francuskim i britanskim kolegama.

On je pozvao Luxembourg, koji trenutno predsjeda EU-om, da u naredna dva tjedna sazove sastanak ministara unutarnjih poslova posvećen izbjegličkoj i migrantskoj krizi, stoji u zajedničkoj izjavi s francuskim ministrom Bernardom Cazeneuveom i britanskom ministricom Teresom May.

Inače, sljedeći redovni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a zakazan je je za 8. listopada.

Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrirati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identificirati one koji su uistinu izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migrante može vratiti.

Komentiraj