Rasprava o procesu proširenja sa zemljama kandidatima za članstvo, provedba strateških prioriteta EU-a i približavanje Unije građanima bile su glavne teme neformalnog sastanka ministara za europske poslove i državnih tajnika EU-a održanog u nedjelju i ponedjeljak u Bratislavi, priopćilo je u ponedjeljak slovačko predsjedništvo EU-a.

Ministri su u nedjelju navečer razgovarali s predstavnicima zemalja kandidata za članstvo – Turske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Albanije – o procesu proširenja, o tome što EU očekuje od njih i obrnuto te kako im europske institucije mogu pomoći da ispune kriterije za članstvo. Na sastanku je sudjelovao povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

Drugoga dana sastanka razgovaralo se o provedbi strateških prioriteta EU-a u nazočnosti prvog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa.

Europsko vijeće usvojilo je u lipnju 2014. dokument pod nazivom Strateška agenda za Uniju u vremenima koja se mijenjaju, kojim je definirano pet političkih prioriteta za EU u idućih pet godina.

Ministri su izrazili zadovoljstvo napretkom postignutim u nekim važnim područjima, kao što su digitalni razvoj i energetska unija, ali se i suglasili oko potrebe bržeg napretka kad je riječ o područjima koja utječu na svakodnevni život europskih građana.

“Strateška agenda za Uniju u vremenima koja se mijenjaju ključan je politički dokument koji bi trebao usmjeravati zajednička nastojanja europskih institucija i država članica do 2019. Značajan napredak postignut je u mnogim područjima, ali nema sumnje da u drugima moramo pojačati napore”, rekao je, po priopćenju, nakon sastanka slovački državni tajnik Ivan Korčok.

“Rezultati današnjeg sastanka pomoći će nam da u predstojećim mjesecima učinimo što je moguće više kako bismo postigli napredak ondje gdje može donijeti konkretne pozitivne promjene Europljanima”, istaknuo je.

Ministri su također istaknuli potrebu bolje komunikacije s europskim građanima u svjetlu odluke Velike Britanije da iziđe iz EU-a.

“Komuniciranje je više od pukog pružanja informacija. Potrebni su nam otvoreni dijalog s građanima i njihove povratne informacije. Svi žele rezultate. U vrijeme kad se Europsku uniju posvuda kritizira, nije dovoljno postići te rezultate, moramo ih i predstaviti i komunicirati široj javnosti”, rekao je Korčok.

“Brexit je primjer neuspjeha u komunikaciji i naše nesposobnosti da se stvari nazove pravim imenom”, kazao je, napomenuvši kako cilj sastanka nije bila priprema nove strategije za bolje komuniciranje s građanima, nego razmjena mišljenja o tome što svi dionici mogu učiniti kako bi se postojeću situaciju promijenilo.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.