Ministarstvo hrvatskih branitelja u petak je priopćilo kako su probna iskapanja u Gračanima, pokrenuta zbog sumnje da se tamo nalazi masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata, pokazala da su na toj lokaciji pronađene kosti životinja.

Prilikom infrastrukturnih radova u Gračanima, pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice, pa je provedeno terensko istraživanje i probno iskapanje žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu, navodi ministarstvo.

Istraživanje je organizirano temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kako je utvrđeno da su pronađene kosti životinjskog porijekla.

“U postupku probnog iskapanja sama lokacija dodatno je pretražena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za traganje posmrtnih ostataka, prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima”, stoji u priopćenju.

Komentiraj