Ministarstvo zdravlja izvijestilo je u ponedjeljak kako do 14. kolovoza teče rok mirovanja na međunarodnom natječaju za nabavu usluga hitne helikopterske medicinske pomoći te da do tada ne mogu iznositi tehničke detalje ni detalje cijene leta o kojima se špekulira u medijima.

Trenutačno teče rok mirovanja od 15 dana i žalbeni rok od 10 dana, nakon što je krajem srpnja objavljeno da je na javnom natječaju Ministarstva zdravlja odabrana zajednička ponuda talijanskih tvrtki EliFriulia i Air Green, koja će za devet milijuna kuna tijekom četiri mjeseca osigurati helikoptere i letačko osoblje, hangare i servisnu službu za uspostavu helikopterske hitne medicinske pomoći za cijelo područje hrvatske obale.

 

  • U slučaju da ne bude prepreka, pilot-projekt bi mogao započeti već krajem kolovoza, odnosno početkom rujna i Ministarstvo će tada predstaviti projekt i upoznati javnost sa svim detaljima.

 

Do sad su za hitan prijevoz korišteni helikopteri MORH-a, a imali su oko 500 intervencija godišnje. Njihov angažman godišnje je stajao držani proračun od 8 do 10 milijuna eura, s tim da cijena sata leta vojnog helikoptera iznosi 52.825 kuna. U Ministarstvu ističu da je sat leta malih namjenskih helikoptera nekoliko puta jeftiniji.

No, Ministarstvo zdravlja s MORH-om nije raskinulo ugovor, vojni helikopteri i dalje će prevoziti hitne slučajeve noću jer će talijanski manji i namjenski helikopteri letjeti samo tijekom dana.

Mediji su objavili da je cijeli projekt pokrenut na inzistiranje Ministarstva zdravlja te da je odluka o unajmljivanju stranih helikoptera izazvala veliku ljutnju u Ministarstvu obrane koje nije obaviješteno o projektu.

 

  • “Napisi koji su se pojavili u dnevnom tisku o ljutnji i iznenađenosti predstavnika drugih institucija nemaju utemeljenje u stvarnosti”, kažu u Ministarstvu zdravlja, a kritike da će talijanski helikopteri letjeti samo po danu, ocjenjuju “grubim načinom obezvrjeđivanja projekta”.

 

 

Kažu kako im je upravo predstavnik MORH-a sugerirao da se ovakav pilot projekt organizira ‘za vrijeme vidljivog dijela dana’ zbog svih delikatnosti i s obzirom da do sada nismo imali takvu službu, a praksa dnevnih letova u ovoj vrsti usluge standard je koji se primjenjuje u mnogim zemljama koje imaju i višegodišnje iskustvo s ovakvom uslugom.

“Još jednom naglašavamo kako korištenje vojnih helikoptera koji se koriste za odgođeni transport, što je sada slučaj, nije isto što i Hitna helikopterska medicinska služba, kao i da je njihovo korištenje povezano sa značajno većim troškovima održavanja i goriva, ujedno neadekvatnih teških i velikih transportnih helikoptera, te smo zato potaknuli ubrzanu pripremu planiranog projekta. Projekt će nam omogućiti da brže zbrinjavamo, u okviru ‘zlatnog sata’ brojne unesrećene u prometu, ali i hitne pacijente s npr. srčanim ili moždanim udarom, što dosada nije bilo moguće”, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.