Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović predstavila je publikaciju ‘Javna uprava vama na usluzi’ koja sadrži statističke podatke i informacije iz različitih registara i baza podataka, a koja je kreirana kako bi se korisnicima omogućio lakši i pregledniji  pristup informacijama koje prikuplja i obrađuje to ministarstvo.

Publikacija sadrži i prikazuje informacije iz registara i baza koji su u nadležnosti i kojima upravlja Ministarstvo uprave, pa su između ostalog tu podaci državne matice, primjerice broj sklopljenih brakova kojih je 2124, 14 životnih partnerstva, od kojih je devet u Zagrebu, te broj rođenih, umrlih i sl.

Upozorivši na lošu demografsku sliku Hrvatske, Jurlina Alibegović rekla je i da se iz podataka vidi kako je u prošlom kvartalu rođeno 7837 ljudi, a umrlo ih je 13.035.

Rekla je da Ministarstvo uprave surađuje s ostalim ministarstvima kako bi okrupnjivanjem i povezivanjem institucija optimizirali rad i smanjili troškove. Cilj je da podaci budu transparentni, jasni, a da ih svi korisnici mogu na najednostavniji način koristiti, kazala je.

Jurlina Alibegović naglašava kako objavljena publikacija sadrži podatke iz registra i popisa birača, o političkim strankama i udrugama, o e-Hrvatskoj, o broju zaposlenih u jedinicama lokalne i područne samouprave, u državnim i javnim službama.

Iz statističkog prikaza Ministarstva uprave vidljivo je da je registrirano 149 političkih stranaka, što je dvije manje nego u prošlom kvartalu.

Naglašeno je da 245.561 građanin koristio sustav e-Građani i da taj broj raste, a na sustav se ukupno prijavilo preko milijun građana. Građani su koristeći sustav iz Matice preuzeli 47.658 dokumenata, od toga primjerice 18.000 rodnih listova.

“Cilj je da u budućnosti građani primaju kvalitetnu javnu uslugu, ne troše vrijeme te, ako to nije potrebno, ni novac”, rekla je Jurlina Alibegović ističući da se već sada vidi poboljšanje usluga, primjerice da roditelji ne moraju prolaziti kroz dugu proceduru kako bi prijavili dijete.

Ministarstvo vodi i registar o zaposlenima u javnoj upravi, u proteklom kvartalu radilo je 147.766 zaposlenika u javnim službama, 55.238 djelatnika u javnom sektoru, 4127 državnih namještenika, u gradovima i općinama radi 13.580 službenika i namještenika i slično.

Statistički prikaz izlazi kvartalno, prikazuje informacije iz djelokruga Ministarstva s dodatnim pojašnjenjima i poveznicama na portal otvorenih podataka.

Komentiraj