Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo kako je u uzorku mesnog pripravka “Ćevapćići s teletinom”, s rokom upotrebljivosti do 12. studenog ove godine utvrđena prisutnost salmonele.

Tijekom monitoringa hrane životinjskog podrijetla, kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka “Ćevapćići s teletinom”, s rokom upotrebljivosti do 12. studenoga  2016., mikrobiološkom analizom utvrđena prisutnost salmonele.

Uzorak je uzet 10. studenog u jednom maloprodajnom objektu Konzuma u Rijeci, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena 16. studenog u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni 10. studenog u količini od  ukupno 32,5 kg.

Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti salmonele u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonele radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Konzum: Poduzete sve mjere zbog salmonele

 

Trgovački lanac Konzum u četvrtak je izvijestio da je u ćevapčićima iz jedne njegove prodavaonice u Rijeci nađena salmonela te kako su poduzete sve potrebne mjere za zaštitu potrošača.

“Danas, odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp”, kažu u Konzumu.

Uz ispriku kupcima, Konzum ih moli ih da mu radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ako ga još imaju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka.

Napominju kako nisu zaprimili informacije od potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu.

“Obavještavamo vas kako su istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju”, kažu u Konzumu.

Potrošače upućuju na svoje kontakte, e-adresu [email protected] ili besplatni telefon 0800 400 000.

Komentiraj