U proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) nema sredstava za povećanje plaća u obrazovanju i znanosti, ali će se argumenti sindikata iz sektora znanosti i obrazovanja izložiti premijeru i ministru financija, koji će odlučiti hoće li povećati proračun MZOS-a, rečeno je u petak nakon sastanka čelnika Vertikale sindikata obrazovanja s ministrom Vedranom Mornarom.

“Unutar MZOS-a doista nemamo sredstava za povećanje plaća u obrazovanju i znanosti, međutim razgovarat ćemo s premijerom i ministrom financija koji bi, ako usvoje iznesene argumente, ‘uskočili’ s povećanjem proračuna MZOS-u, oni će odlučiti ima li sredstava i kako ih naći”, izjavio je novinarima Mornar.

Novi sastanak predstavnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Nzavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimirom Mihalincem i Sindikata hrvatskih učitelja s predstavnicima MZOS-a i Vlade mogao bi se dogovoriti za početak idućeg tjedna, najavio je Mornar.

Tada će sindikalni čelnici ponoviti svoje zahtjeve da se Vlada prema zaposlenicima u obrazovanju postavi kao prema zaposlenima u zdravstvu, što znači minimalno povećanje dodatka od 4 posto, što bi proračun stajalo oko 150 milijuna kuna.

 

  • Sindikalci će se pozvati na argumente da je u zdravstvu dva puta povećavana plaća, a u sustavu obrazovanja samo jednom, i to za one koji imaju najmanje staža, dok su zaposlenici pred krajem karijere na gubitku.

 

“Vjerujemo i očekujemo da će Vlada pronaći sredstva za zaposlene u obrazovanju jer ne može nekome biti majka, a nekome maćeha”, kazao je čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec.

Dodao je da time još nije riješen osnovni problem, a to je zaostajanje plaća starijih zaposlenika pa sindikati traže da Vlada pronađe novi model za povećanje plaća iskusnim zaposlenicima, jer su oni najveće žrtve reformi.

Na novinarski upit je li moguć štrajk ne udovolji li Vlada njihovim zahtjevima, odgovorio je da su sindikati spremni čekati još slijedeći tjedan, a ne dobiju li adekvatne ili kvalitetne odgovore razgovarat će sa svojim članstvom o daljnjim akcijama.

Sindikati obrazovanja su zatražili da se već od jeseni povećaju plaće u njihovom sektoru nakon što je Vlada početkom kolovoza prihvatila povećanje dodataka na plaću u zdravstvu kao kompenzaciju za ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža.

Dodatkom kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, svi zaposlenici tog sustava dobili su porast dodataka na plaću za odgovornost i uvjete rada od 4 posto dok su liječnici dobili 2 posto (na već prijašnjih 10 posto).

Komentiraj