MINISTARSTVO Netočni navodi Zelene akcije o Odluci o implementaciji Plana gospodarenja otpadom

0
1
Karlovac, 18.5.2017 - Gradska tvrtka Èistoæa predstavila je u èetvrtak zelenu mobilnu aplikaciju "e-èistoæa", kao novi interaktivni internetski alat za komunikaciju s Karlovèanima, putem koje oni mogu na svojim mobilnim telefonima dobiti najbrže i najtoènije informacije u vezi zbrinjavanja otpada u svom gradu. Na 22.000 kanti za otpad, što za sada obuhvaæa oko 80 posto korisnika, postavljeni su barkodovi koje èitaè na rampi smetlarskog kamiona automatski oèitava, èime se evidentira koliko je kanti tijekom mjeseca neko domaæinstvo predalo na zbrinjavanje. foto HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ua

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike opovrgnulo je u petak navode udruge Zelena akcije da je Odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom 2017-2020., koji je usvojila vlada, prepuna nelogičnosti i štetnih odredbi koje nas vraćaju na zastarjeli koncept regionalnih centara na štetnim lokacijama i sa štetnim tehnologijama, te ističu kako su odukom dodatno razrađene i definirane mjere iz Plana gospodarenja otpadom, kako bi se u što kraćem roku dostigli ciljevi i obveze.

“U Odluci se nigdje i ni na koji način ne potiče termička obrada otpada. Izričito se u Odluci navodi da postrojenje mora biti projektirano na način da se koriste najsuvremenije tehnologije, koje će se u budućnosti prilagoditi obradi odvojeno sakupljenih frakcija otpada, uključujući i biorazgradivi otpad, kako bi se povećala stopa recikliranja i biološke obrade komunalnog otpada”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

“Odlukom o implementaciji Plana dodatno su razrađene mjere definirane samim Planom, kako bi se u što kraćem roku dostigli ciljevi i obveze Republike Hrvatske do 2020. i njen je sadržaj intenzivno raspravljan s Europskom komisijom od samog početka izrade, to jest od 3. do 5. travnja ove godine”, naglasili su u Ministarstvu.

Ističu kako je i dalje na snazi odredba da je za sve centre koji se planiraju potrebno izraditi studiju izvodljivosti, pa tako i za Lećevicu, koja je kao lokacija za gradnju centra za gospodarenje otpadom dogovorena  s Europskom komisijom (EK) u mandatu bivšeg ministra Dobrovića, 20. travnja ove godine.

Netočnim su ocijenili i navod da je centar u Piškornici bio planiran za tri županije i da se ovom Odlukom njegov kapacitet dvostruko povećava. “Taj su regionalni centar za gospodarenje otpadom osnovale četiri županije, a ovom Odlukom njegov se kapacitet ne povećava. Dogovor s EK da će mu se pridružiti dodatne dvije županije također je postignut 20. travnja u mandatu bivšeg ministra Dobrovića”, kažu u Ministarstvu.

Navode kako se zalažu za decentralizaciju sustava i jačanje lokalnih i regionalnih kapaciteta, a to je određenje vidljivo i u Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom gdje se jedinicama lokalne samouprave ostavila mogućnost da same kreiraju svoj sustav, uz financijsku i stručnu podršku i pomoć države.

Iz Ministarstva poručuju i kako cijene značaj Zelene akcije i njene napore u postizanju resursno učinkovitog društva te su otvoreni smo za argumentirani razgovor o ovoj i bilo kojoj drugoj temi sa svim udrugama civilnog društva.

Komentiraj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here